15 halott a prágai Károly Egyetemen, az egyetem diákja volt a merénylő

külföld
2023 december 21., 15:14

Csütörtök délután lövöldözés volt Prága belvárosában lévő Károly Egyetem bölcsésztudományi karán és a legfrissebb rendőrségi tájékoztatás szerint a merényletben legalább 15 ember életét vesztette. A támadó az egyetem 24 éves hallgatója volt.

Rendőrök az egyetem épületének erkélyén
photo_camera Rendőrök az egyetem épületének erkélyén Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az első tájékoztatók még arról szóltak, hogy a merényletben legalább 10 ember meghalt, és sok súlyos sérült, de délután hat órakor a rendőrségi sajtótájékoztatón már 15 áldozatról volt tudomása a hatóságoknak.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a támadó egy fiatal férfi volt, és a rendőrség megerősítette, hogy az egyetem művészeti tanszékének diákja volt a támadó. A 24 éves merénylő egy Prágától 21 kilométerre lévő településről származik, és ma ott holtan találták meg az apját.

A rendőrség egyelőre nem kezeli terrortámadásként a történteket, és feltételezésük szerint a támadót hasonló, külföldi merényletek inspirálhatták. A rendőrség a támadó holttestét az egyetem épületében találták meg, és a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján bár a kiérkező rendőrök is használták a fegyverüket, de a támadó holttestén látható sérülések arra utalnak, hogy saját maga végzett az életével. A halálának pontos okát csak a későbbi vizsgálat során fogják tudni feltárni.

A rendőrség tájékoztatása szerint őket délután három óra után kevéssel értesítették, hogy iskolai lövöldözés zajlik a prágai belváros közepén lévő Jan Palach téren.

A közösségi oldalakra felkerült beszámolók szerint diákok z egyetem épületében barikádozták el magukat a támadás idején.

link Forrás

Petr Fiala miniszterelnök lemondta hivatalos programját, és visszatért Prágába a történtek miatt, a cseh kormány este válságtanácskozást tart.

Közben Menczer Tamás külügyi államtitkár azt közölte, hogy a magyar nagykövetség kapcsolatban van a rendőrséggel és az egyetemmel, és jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy magyar lenne az áldozatok vagy a sérültek között.