link Forrás

Érkezik a Jeti Moziba a Digitális nomádom című dokumentumfilm

KULTÚRA
2023 december 22., 09:27

A Nagyi Projekt után újabb dokumentumfilm érkezik a Jeti Moziba, ezúttal Oláh Kata filmje, a Digitális nomádom kerül fel a 444 aloldalára december 27-én. Ezzel a dokumentumfilmmel a nézők a Verzió Filmfesztiválon találkozhattak 2021-ben, de számos más nemzetközi fesztivál, köztük a Boden International Film Festivalon, South East European Film Festivalon is bekerült a hivatalos programba, Canvasban és Nigériában pedig zsűri különdíjat is nyert.

Oláh Kata a filmben bemutat egy új társadalmi csoportot, a digitális nomádokat, akik interneten keresztül dolgoznak a világ bármely pontjáról, ugyanis fizikailag nincsenek helyhez kötve, ezért miközben dolgoznak, utazgatnak. A dokumentumfilm olyan kérdésekkel foglalkozik, mint: kik a digitális nomádok és miért választják ezt az életmódot? Éretlenek, akik nem akarnak felnőni és felelősséget vállalni, vagy bátor tehetségek, akik számára fontos a szabadság és a függetlenség? Miben különböznek a korábbi generációk utazóitól? Ezek a kérdések merültek fel elsőként Oláh Katában, aki akkor kezdte ezt az életmódot vizsgálni, mikor saját lánya is digitális nomád lett.

A nézőknek azonban nincs okuk aggodalomra, Oláh Kata filmje korántsem egy száraz ismeretterjesztő dokumentumfilm, ugyanis a Digitális nomádom tele van érzelmekkel és mélységekkel, és ahogy egyre inkább kibontakozik a rendezőnek és a lányának a kapcsolata, már nem is annyira a digitális nomád életmódról szól, hanem egy igazi mamafilmmé válik.

Azzal a céllal indítottuk el a 444 aloldalát, a Jeti Mozit a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével (MADOKE) karöltve, hogy megjelenési felületet biztosítsunk olyan magyar dokumentumfilmeknek, amelyek néhány évvel a megjelenés után általában a fiókban végzik. Ezek legtöbbször díjnyertes, nagy sikerű dokumentumfilmek, azonban nehezen fellelhetők, miután lekerültek a mozivásznakról. A filmek nemcsak a Jeti Moziba, de a 444 Youtube csatornájára is felkerülnek, és ott elérhetők is maradnak. A filmek csak Magyarország területén megtekinthetők.