Tovább nőtt, már 130 milliárd forint a kórházak adóssága

Egészségügy
2023 december 22., 11:41

November végére a kórházak tartozása még tovább emelkedett október végéhez képest, az egyetemi klinikákkal és az egyházi intézményekkel együtt 123 milliárd forintról 130 milliárd forintra nőtt az adósság, mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára az Economxnak.

photo_camera Fotó: ALINE MORCILLO/Hans Lucas via AFP

A Magyar Államkincstár adatai szerint a tartozásállomány – ebben nem szerepelnek az egyetemek és a egyházi intézmények, – 97,8 milliárd forintra nőtt az október végi 95,5 milliárd forinthoz képest.

A hatalmas infláció ellenére idén csak mintegy 5 százalékkal nőtt az egészségügy gyógyító-megelőző kiadásaira szánt költségvetési összeg, így idén tíz hónap alatt több ment el az államadósság kamatfizetésére, mint az egészségügyi szakszemélyzet által nyújtott gyógyászati vagy prevenciós ellátásokra. A kormány november elején 90 milliárd forintos adósságrendezésről döntött, de akkorra már ezt az említett 123 milliárd forintot is elérte a kórházak tartozása. A beszállítók szerint azért nőtt nagyobb mértékben az adósság, mert a kórházak elkezdték gyűjteni a számlákat.

Rásky arról beszélt, továbbra is bíznak Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár december eleji ígéretében, miszerint nem lesz giga adósság már az év elején, mert ha kell, megoldják. Rásky szerint legkésőbb január 31-ig lenne szükség egy újabb adósságrendezésre – 50 milliárd forintra – és akkor körülbelül ugyanarról a szintről indulhatnának az intézmények és a beszállítóik, mint a korábbi években.