A Vörös-tengeren több mint két éve áll egy iráni kémhajó, mindenki sejti, mi a küldetése, mégsem szól senki

külföld
2023 december 23., 14:56

A jemeni partok mellett halad el a világ egyik legfontosabb és legforgalmasabb kereskedelmi útvonala a Szuezi-csatorna irányába. A csatorna jelenti a legrövidebb hajózási útvonalat Ázsia és Európa között, mivel összeköti a Földközi- és a Vörös-tengert, itt megy át a világkereskedelem 10-12 százaléka, és a katari LNG is ezen az útvonalon érkezik Európába.

A Vörös-tenger térsége, kiemelve a Bab al-Mandab szoros, ahol a Behshad iráni kémhajó horgonyzik.
photo_camera A Vörös-tenger térsége, kiemelve a Bab al-Mandab szoros, ahol a Behshad iráni kémhajó horgonyzik Illusztráció: BBC

A síita húti milíciák november közepe óta iráni támogatással egyre gyakrabban támadják meg a Vörös-tengeren utazó kereskedelmi hajókat, követelve, hogy Izrael hagyjon fel a gázai hadművelettel. A kereskedelmi hajók elleni 2023. november 19. és december 18. közötti támadásokat térképen itt lehet megnézni.

A támadások olyan súlyos károkat okoztak az Európába, Észak-Amerikába és Nyugat-Afrikába irányuló kereskedelemben, hogy a szakértők új szuezi válságról beszélnek. A támadások veszélye miatt két nagy társaság is felfüggeszti szállításait a Szuezi-csatornán, és már az is felmerült, hogy az amerikai haditengerészet védené az átkelő kereskedelmi hajókat.

Ha a Vörös-tenger térségét nem lehetne használni, az alternatív útvonalat az afrikai kontinens megkerülése jelentené, ez nagyjából így nézne ki:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.