Az ukránok lelőttek három orosz Szu-34-es vadászgépet

háború
2023 december 23., 06:21

Az ukrán erők lelőttek három Szu-34-es típusú vadászbombázó repülőgépet az ország déli részében – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon.

Ukrán katona megy egy Szu-34-es vadászbombázó maradványai mellett Harkivban 2022. március 8-án.
photo_camera Ukrán katona megy egy Szu-34-es vadászbombázó maradványai mellett Harkivban 2022. március 8-án. Fotó: Andrew Marienko/MTI/MTVA

Az ukrán nemzeti gárda azt írta a Facebookon, hogy a Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái AK-74-esekkel megsemmisítettek egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál.

Háborús bűnök

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a honlapján közölte, hogy azonosítottak három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén. Ezek a katonák 2022 tavaszán részt vettek a régió kupjanszki és izjumi járásainak elfoglalásában, és büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen. A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen rajtaütésen egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója elmondta, hogy az oroszok szerdán a régió általuk megszállt részében megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára. A fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték. A kormányzó közölte, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép, hogy rögzítsék a bűncselekmény tényét. Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére, a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul – mondta.

Háborús bűnösök

Ihor Klimenko belügyminiszter közölte, hogy már kb. 250 ezer orosz és a megszállókkal együttműködő ukrán háborús bűnöst tartanak nyilván egy erre a célra létrehozott belügyi adatbázisban. A rendőrség több mint 105 ezer büntetőeljárást indított el eddig az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. A nyomozati anyagok túlnyomó többségét átadták az SZBU-nak további vizsgálatra, de néhány jelentősebb ügyet – például a bucsai és irpinyi civilek elleni tömeggyilkosságokat – a rendőrség nyomozói vizsgálják. A belügyminisztérium együttműködik külföldi társszervekkel, információkat oszt meg az Europol és az Interpol csatornáin keresztül.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere szerint az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában volt.

Az ukrán vezérkar pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek többek között 9 orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt. (MTI)