Az EU külügyi biztosa szerint Oroszország nyerhet, hacsak nem történik gyors irányváltás

külföld
2023 december 24., 08:06

Jelentőségében a novemberi amerikai elnökválasztáshoz hasonlította a júniusi európai parlamenti választást Josep Borrell, az EU külügyi biztosa.

Úgy gondolja, a megrekedt ukrajnai és a gázai háború miatt félnek az emberek. Az ukrajnai és a gázai háború is az EU jövőjét fenyegeti. Attól fél, Ukrajnában Oroszország nyerhet, hacsak nem történik gyors irányváltás. Semmi jelét nem látja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó lenne leállni vagy megelégedni kelet-ukrajnai hódításai elfogadtatásával. (A New York Times minapi cikke szerint erre van esély, más kérdés, hogy hivatalos orosz források ezt nem erősítették meg.)

A Hamászról azt mondta, hogy az nem csupán egy katonai erő, hanem egy eszme is, aminek legyőzéséhez nem elég a bomba.

Az eredetileg spanyol-katalán szocialista, 76 éves Borrell attól tart, hogy júniusban az emberek félelmeire építő, a jó kérdésekre rossz válaszokat adó pártok jól szerepelhetnek az európai parlamenti választáson.

A külügyi biztos szerint az Európai Unió a politikai szabadság, a jólét és a társadalmi kohézió legjobb kombinációja, amit az emberiség valaha létrehozott, de ez könnyen veszélybe kerülhet Ukrajnában, ahol az EU léte forog kockán. Oroszország ugyanis egész Európát fenyegeti, és meg is nyerheti a háborút, ha a nyugati világ nem mozgósítja minden kapacitását.

Borrell szerint Putyin a novemberi amerikai elnökválasztás előtt biztos nem vet véget a háborúnak, hiszen ott születhet olyan győzelem - nevének említése nélkül nyilván Donald Trump győzelmére gondolt -, ami számára kedvező változást hoz a nemzetközi politikában.

Putyin ugyanakkor számos dologban tévedett: rosszul mérte fel az orosz és az ukrán hadsereg, valamint a NATO erejét, valamint az EU háborúra adott válaszát. Moszkva tavaly februárban 150 ezer katonával kezdte a háborút, most 450 ezren vannak, miközben ők szenvedték el a legtöbb halálos áldozatot. És Putyin az orosz nép és hadsereg szenvedése ellenére sem áll meg. „Oroszország soha nem volt képes nemzetté válni, mindig is egy birodalom volt” - mondta a külügyi biztos.

(Via Guardian)

Kiemelt videóink