Az ukránok felrobbantottak egy nagy orosz hajót a Krím egyik kikötőjében

háború
2023 december 26., 06:41

Az Ukrán Fegyveres Erők légiereje azt állítja, hogy kedden hajnalban felrobbantották az oroszok Novocserkasszk nevű partraszálló hajóját a Krímen, Feodoszija városának kikötőjében. A támadást a megszállás alatt álló Krím vezetője, Szergej Akszjonov is elismerte.

„Feodoszia területén ellenséges támadás történt. A kikötő területét lezárták. Mostanra nincs több robbanás, a tüzeket lokalizálták. Minden érintett hatóság a helyszínen dolgozik. Több ház lakóit evakuálják. Személyes ellenőrzésem alatt tartom a helyzetet. Kérem, maradjanak nyugodtak, és csak a hivatalos információkban bízzanak" - írta éjszaka Telegram-csatornáján.

A támadásról és a hajó robbanásáról több videó is megjelent közösségi oldalakon.

Az ukránok légierejének parancsnoksága közölte, hogy ők hajtották végre a támadást, amelynek a célpontja a Novocserkasszk nevű nagy partraszálló hajó volt. Mindehhez cirkálórakétákat használtak. A hajó feltehetően iráni gyártmányú Shaheed csapásmérő drónokat szállított az elcsatolt Krímbe.

„Oroszország haditengerészete egyre kisebb és kisebb! Az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót ezúttal a Novocserkasszk nevű nagy partraszálló hajó követi a hullámsírba. Köszönöm a légierő pilótáinak és minden érintettnek a kiváló munkát” - írta saját Telegramján Nyikolaj Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az esetet.

A Novocserkasszk a Dardanellákban 2014-ben.
photo_camera A Novocserkasszk a Dardanellákban 2014-ben. Fotó: MEHMET BAYER/Anadolu via AFP

Nagy orosz hajók eleve azért vannak a félsziget keleti csücskénél lévő Feodoszijában, mert a fontosabb orosz kikötőt, Szevasztopolt már annyit támadták az ukránok, hogy a flotta egy részét át kellett költöztetni ide.

(Meduza)