Az izraeli hadsereg elismerte, hogy civileket is eltalált az al-Maghazi légicsapásban

háború
2023 december 28., 18:42

Az izraeli védelmi minisztérium elismerte, hogy nem megfelelő lőszerek használata okozta civilek tucatjainak halálát a Gázai övezet középpontjában található al-Maghazi menekülttáborban múlt vasárnap.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint a légicsapásban legalább nyolcvanhat ember halt meg.

„A használt lőszer típusa nem felelt meg a támadás természetének, és ezzel olyan mértékű pusztítást okozott, ami egyébként elkerülhető lett volna”, mondta egy katonai tisztviselő az izraeli Kan News közszolgálati csatornának. A hadsereg közleménye szerint az előzetes vizsgálat feltárta, hogy a csapások az eredeti célpontokhoz közeli civil területeket is eltaláltak.

Al-Maghazi, 2023. október 18-án.
photo_camera Al-Maghazi, 2023. október 18-án. Fotó: MOHAMMED FAIQ/AFP

A támadás során az izraeli hadsereg két Hamász-támaszpontot célozhatott, de a közvetlen környezetében álló épületeket is találat érte. A védelmi minisztérium szóvivője újságírói kérdésre azt mondta, megbánták, hogy a támadás civil áldozatokat követelt, és dolgoznak azon, hogy levonják a tanulságokat az esetből.

Ahogy Benjamin Netanjahu ígérte, az izraeli hadsereg szerdán kétszáz Hamász-objektumra mérhetett légi, tengeri és szárazföldi csapást Gázában, Ciszjordániában és Libanonban.

(via BBC, Guardian)