Gyerekeket is alsóneműre vetkőztetett és őrizetbe vett az IDF Gázában egy videó szerint

külföld
2023 december 28., 06:17

Egy közösségi médiában terjedő videófelvétel szerint palesztin férfiak mellett legalább két gyereket vett őrizetbe az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy Gáza északi részén található stadionban, írja a CNN. A videón a fiatal fiúnak tűnő alakok is alsóneműben sétálnak a stadionban egy másik jelenetben pedig sorban állnak más, tizenévesnek és felnőttnek tűnő férfiakkal.

photo_camera Fotó: Yosee Gamzoo Letova

A lap nem tudta ellenőrizni, hogy a videó mikor készült. Földrajzi helymeghatározásuk szerint a videót a gázai Yarmouk stadionban vették fel, ahol az Euro-Mediterranean Human Rights Monitor emberi jogi szervezet szerint letartóztatásokról érkeztek jelentések. „Palesztin férfiakat, köztük 10 évesnél fiatalabb gyerekeket és 70 év feletti időseket arra kényszerítettek, hogy az alsónemű kivételével minden ruhájukat levegyék, és megalázó módon felsorakozzanak az ugyanabban a stadionban őrizetbe vett nők előtt” – áll a szervezet közleményében.

Az izraeli erők az elmúlt hetekben több száz palesztin férfit és fiút vettek őrizetbe. Az IDF korábban azt mondta, azért vetkőzteti le a letartóztatottakat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs náluk robbanóanyag. A CNN kedd este megkereste az IDF-et, de nem kaptak választ. Az eredeti videót december 24-én töltötte fel a YouTube-ra Yosee Gamzoo Letova fotós és művész.

Az izraeli hadsereg az elmúlt időszakban kiterjesztette szárazföldi offenzíváját a Gázai övezetben a terület középső részén található, sűrűn lakott városi menekülttáborokra, miután a jelentések szerint Benjamin Netanjahu visszautasította a biztonsági tisztviselők kérését, hogy a Hamász elleni háború befejezése után kezdjék el Gáza ellenőrzésére és kormányzására vonatkozó terveket előkészíteni. A héten volt olyan nap, amikor az izraeli hadsereg kétszáz célpontot támadott.