Kim Dzsongun gyorsított háborús előkészületekre szólított fel

külföld
2023 december 28., 06:39

Kim Dzsongun észak-koreai vezető felszólította pártját, hogy gyorsítsa fel a háborús előkészületeket, beleértve a nukleáris programot is, írta csütörtökön az állami média alapján a Yahoo. Egy hete Kim azt mondta, nem habozna nukleáris támadást indítani, ha provokálnák atomfegyverekkel.

Kim Dzsongun
photo_camera Fotó: STR/AFP

Kim a kijelentéseket az év végi pártértekezletén tette, ahol várhatóan a jövő évre vonatkozó politikai döntéseket ismerteti. Felszólította a pártot, hogy minden ágazatban gyorsítsa fel a háborús előkészületeket, beleértve a nukleáris fegyvereket és a polgári védelmet is. Azt mondta, a Koreai-félszigeten szélsőségessé vált a helyzet „Washingtonnal való példátlan konfrontáció miatt”.

Ezzel arra utalhatott, hogy Szöul, Tokió és Washington fokozta a védelmi együttműködést Phenjan rekordszámú fegyvertesztelései miatt. Nemrégiben aktiváltak egy rendszert, ami valós idejű adatokat oszt meg az észak-koreai rakétakilövésekről. A hónap elején egy amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjáró is érkezett a dél-koreai Busan kikötővárosba. Észak-Korea korábban azt, hogy amerikai fegyverek - például B-52-es bombázók - vesznek részt a Koreai-félszigeten zajló közös gyakorlatokon az Egyesült Államok „szándékos atomháborús provokációjának” minősítette.

Phenjan idén sikeresen felbocsátott egy felderítő műholdat, alkotmányában rögzítette atomhatalmi státuszát, és kipróbálta a legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), amely az arzenáljában van. Kim a hét elején a nagy fordulat és a nagy változás éveként jellemezte 2023-at, amelyben Phenjan „szemet gyönyörködtető győzelmeket” aratott.