Putyin hivatala rendelhette el a „majdnem meztelen” moszkvai buli résztvevőinek vegzálását

külföld
2023 december 29., 13:48

Vlagyimir Putyin parancsára kezdhették el vegzálni a múlt heti „majdnem meztelen” moszkvai buli résztvevőit. A Moscow Times forrásai azt állítják, a Kreml így akarta a társadalomban felgyülemlett feszültséget átirányítani.

Abbasz Galljamov politológus szerint a Kreml azért döntött a botrány kirobbantása és fokozása mellett, hogy elterelje a figyelmet Jekatyerina Duncova újságírónő történetéről. Duncova az orosz elnökválasztáson akart indulni, de a Központi Választási Bizottság elutasította a kérelmét.

Az egyik Putyinhoz közeli forrás azt mondta, Duncova azért fontos, mert megjelenése és nyilvános tevékenysége irritálta a Kreml urait. A kormány emellett az ukrajnai háború negatív híreiről és egyes élelmiszerek árának emelkedéséről is el akarta terelni a figyelmet.

Vlagyimir Putyin mosolyog az íróasztala mögül 2023 március 2-án a Kremlben
photo_camera Putyin az irodájában március 1-jén Fotó: Mihail Mecel/AFP

A téma felfuttatásáért a biztonsági erők és az FSZB is lobbizott a Kremlnél. A források állítása szerint a nagyszabású lejárató kampányt, ami a napokban kibontakozott, Szergej Kirijenko belpolitikai kurátornak, Alekszej Gromov tévé- és állami médiakurátornak, valamint magának Putyinnak is jóvá kellett hagynia.

A buliról a Kreml egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta újságíróknak, hogy szeretne az egyetlen maradni az országban, aki nem is tárgyalja ezt a témát.

A „majdnem meztelen” bulit a moszkvai Mutabor klubban tartották december 20-án éjjel. Az eseményről készült fotók és videók nyilvánosságra hozatala után kormánypárti aktivisták feljelentést tettek a szervezők és résztvevők ellen a Belügyminisztériumnál és a Legfőbb Ügyészségnél, illetve más szövetségi szerveknél.

A buli pár résztvevője
photo_camera A buli pár résztvevője Fotó: _agentgirl_/Instagram

A buli egyik vendégét, Vacio rappert, aki mindössze a nemiszervére húzott zokniban jelent meg az eseményen, 15 nap elzárásra ítélték garázdaságért, és 200 ezer rubel (750 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki rá „melegpropaganda miatt”.

(via Meduza)