Kim Dzsongun szerint bármikor kitörhet a háború a Koreai-félszigeten, atombomba bevetését is emlegette

külföld
2023 december 31., 11:24

Az Egyesült Államok politikája elkerülhetetlenné teszi a fegyveres konfliktust a Koreai-félszigeten, „az ellenség vakmerő lépései miatt kész tény, hogy bármikor kitörhet egy háború” – az észak-koreai rezsim médiája szerint erről beszélt Kim Dzsongun a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülést lezáró hosszú beszédében.

Az észak-koreai diktátor három új kémműhold felbocsátását, katonai drónok építését és nukleáris arzenáljának növelését ígérte 2024-re. Azt mondta, utasította a hadsereget, hogy bármilyen támadás esetén készüljön fel „Dél-Korea egész területének pacifikálására”, szükség esetén akár atombombákkal is.

Kim Dzsongun és egy baromi nagy rakéta (Észak-Korea legerősebb szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétája, amit december közepén teszteltek)
photo_camera Kim Dzsongun és egy baromi nagy rakéta (Észak-Korea legerősebb szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétája, amit december közepén teszteltek) Fotó: STR/AFP

Kim Dzsongun szerint „ha alaposan megnézzük az ellenséges erők konfrontatív katonai akcióit, a háború szó reális valósággá vált, nem pedig elvont fogalommá”. Azt mondta, nincs más választása, minthogy előre vigye nukleáris programját, valamint mélyebb kapcsolatokat alakítson ki más, az Egyesült Államokkal szemben álló országokkal. Nem említett államokat, de köztudott, hogy Észak-Korea mély kapcsolatokat ápol Kínával és Oroszországgal.

Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin eddig egyetlen alkalommal, 2019. április 25-én találkoztak személyesen Oroszországban. Ahogy akkor, úgy most is Vlagyivosztokban találkozhatnak, mert oda Kim el tud utazni a páncélvonatával.
photo_camera Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin 2019. április 25-én. Elmélyítené a kapcsolataikat
Fotó: POOL/REUTERS

Phenjan mostanra kizárta a Dél-Koreával való egyesülés lehetőségét, Kim Dzsongun erről azt mondta: az észak-déli kapcsolatok többé már nem rokoni vagy homogén viszonyt jelentenek, hanem két ellenséges ország, két háborúban álló hadviselő fél kapcsolatát. A délieket gyarmatosított államnak nevezte, amely nemzetvédelmi és biztonsági szempontból teljesen az Egyesült Államoktól függ.

Kim Dzsong Un ígéretet tett a gazdaság fejlesztésére, beleértve a fém- és vegyipari, az energiaágazatot, a gépipart és vasúti ágazatot, valamint a búzaüzemek korszerűsítését a termelés fellendítése érdekében. Beszélt arról is, hogy 2024-ben további katonai fejlesztéseket terveznek, beleértve a nukleáris és rakétaerők megerősítését, pilóta nélküli drónok építését, a tengeralattjáró-flotta bővítését és az elektronikus hadviselési képességek fejlesztését.