Január 22. után megszűnik a szlovák ellenőrzés a magyar határon

külföld
január 03., 17:47

Szlovákia nem fogja meghosszabbítani január 22-e után az ellenőrzést a magyar határon, jelentette be Sutaj Estok szlovák belügyminiszter a Markíza szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán.

„Már nem terjesztek elő újabb javaslatot ezeknek az ellenőrzéseknek a meghosszabbítására” - fogalmazott Sutaj Estok, akinek szavait a TASR szlovák hírügynökség idézte.

A szlovák belügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy „jelenleg nyugodt és stabil a helyzet” az illegális bevándorlás tekintetében. Hozzátette: amennyiben az illegális bevándorlás aktivitása nőni fog, az ellenőrzéseket ismét bevezetik.

Sutaj Estok elmondása szerint úgy vélik, az illegális bevándorlás problémája tavasszal ismét fokozódhat, addig időt akarnak adni a határok védelmét biztosító rendőröknek és katonáknak a pihenésre.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon. A határellenőrzést a pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben. (MTI)