Lánczi Tamás azt üzeni a Szuverenitásvédelmi Hivatal elfogultsága miatt aggódóknak, hogy bízzanak benne

POLITIKA
január 03., 20:22

Egy nappal az M1-es interjúja után a Hír TV-be is ellátogatott Lánczi Tamás, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalról beszéljen.

Habony Árpád mindenese, a hivatal leendő vezetője rögtön azzal indított, hogy elmondta, ritka az 1000 éves magyar jogfejlődésben, hogy egy új intézmény alapul. Bár vannak hasonló intézmények a világban, de olyan, mint a Szuverenitásvédelmi Hivatal, egy sincs.

„A jog nyelvén ez egy sui generis intézmény. Hungarikum, ha kicsit közérthetőbben szeretnék fogalmazni."

Ezután a hivatal elfogultsága miatt aggódóknak üzent. Tőlük annyit kért, bízzanak benne. Elmondta azt is, hogy a személyes támadásokra nem reagál, mert „ilyen a box". Ellenben a hivatalt érő támadásokat nem hagyja szó nélkül, a leendő dolgozókat senki sem félemlítheti meg. Megvédi őket.

Az apparátusról azt mondta, hogy pici, de hatékony lesz, és csak vizsgálódni fog. Nyomozni és szankcionálni nem. Szerinte emiatt nem is lehet a hivatalt hatóságnak nevezni.

Lánczi Tamás az MCC Feszten, 2023. július
photo_camera Lánczi Tamás az MCC Feszten, 2023. július Fotó: Kristóf Balázs/444

Végül David Pressman is szóba került. Lánczi azt mondta, megnyugodhat a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt többször aggódó amerikai nagykövet, mert a külképviseleteket, diplomáciai szerveket nem vizsgálhatja a hivatal.

Velük egyébként sincs Lánczi szerint probléma, mert egyértelmű, hogy idegen államokat szolgálnak. Sokkal aggasztóbb, amikor külföldi szereplők bújnak cégek, alapítványok és sajtótermékek mögé, hogy rajtuk keresztül próbálják befolyásolni a magyar közpolitikát. Ellenük fellép majd a hivatal.