Az egész világnak figyelmeztetés, ahogy az oroszok napokra lelőtték az ukrán mobilhálózatot

külföld
január 04., 12:52

Valószínűleg már hónapok óta teljes hozzáférése volt a legnagyobb ukrán mobilszolgáltató, a Kyivstar rendszeréhez az orosz hírszerzéshez kapcsolódó hackercsoportnak, mielőtt december 12-én egy túlterheléses kibertámadással napokra lebénították a hálózatot. A mobilok mellett sok helyen a bankautomaták is működésképtelenné váltak, néhány megyében pedig az automatikus légiriadó-figyelmeztetések is szüneteltek a kibertámadás miatt.

A Kyivstarnak 24 millió előfizetője van, ők a legnagyobb telekommunikációs cég Ukrajnában, sok faluban nincs is más hálózat, így a leállás rendkívül súlyos károkat okozott az országban. A rendszert csak egy hét múlva sikerült teljesen helyreállítani.

A háború kezdete óta ez volt az egyik legsúlyosabb orosz kibertámadás. A behatolással, több ezer virtuális szerver és számítógép kiiktatásával teljesen elpusztították egy távközlési óriás szívét - az akció egyszerre szolgálhatott hírszerzési célokat és volt a pszichológiai hadviselés része.

photo_camera Fotó: SERGEI CHUZAVKOV/AFP


Az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU vizsgálata szerint az orosz hackerek már tavaly tavasszal megpróbálták feltörni a Kyivstar rendszerét, amibe májusban valószínűleg sikerült is bejutniuk. Az ukrán titkosszolgálat szerint lehetséges, hogy belső segítőik is voltak, mindenesetre novembertől már teljes hozzáférésük volt a rendszerhez. Ez alapján elérhették bárkinek a személyes adatait, képesek voltak a telefonok helymeghatározására, le tudták hallgatni az üzeneteket, de akár a Telegram-fiókokat is fel tudták törni.

Az SZBU jelentése szerint a támadást az orosz katonai hírszerzés Sandworm nevű, több korábbi rendszerbehatolásért is felelős kiberhadviselési egysége hajtotta végre. A támadást az egységgel kapcsolatban álló Szolntszepjok orosz hackercsoport vállalta magára - mondta Ilja Vityjuk, az SZBU kiberbiztonsági osztályának vezetője. "Ez a támadás nemcsak Ukrajna, hanem az egész nyugati világ számára közvetített fontos üzenet és figyelmeztetés arra, hogy senki sincs biztonságban" - idézi Vityjukot az MTI.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink