Ide vigye leharcolt karácsonyfáját, ha szeretné, hogy környezetbarát energiaként hasznosítsák

Budapest
január 04., 17:50

Külön járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőket a Budapesti Közművek hulladékgazdálkodói, áll közleményükben. A begyűjtött karácsonyfákat beaprítják, kommunális hulladékkal keverik, majd környezetkímélő módon termikusan hasznosítják. „Így a nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak környezetbarát távhőt és villamos energiát” - írják.

A fákat a több mint 250 kijelölt gyűjtőhelyen vagy a hulladékgyűjtés napján a háztartási hulladékos kukák mellett is le lehet tenni jól látható helyen.A becslések szerint mintegy 500-600 ezer fa kerül ki a fővárosi utcákra, ezek begyűjtése és hasznosítása nehéz feladat. A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divízió tapasztalatai szerint január 6-át követően kezdenek el az emberek tömegesen megszabadulni a fáktól, amit úgy másfél hónapig tart - igaz, a 444 találkozott már egy év után kidobott fákkal is. A kijelölt gyűjtőpontoktól hatodikát követően, naponta átlagosan 12 fenyőfa járat szállítja a karácsonyfákat.

A fővárosban képződő éves háztartási hulladék mintegy kétharmadát, nagyjából 400 ezer tonnát is hasonló módon hasznosítják a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben. A létesítményben termelt hőenergia mintegy 76 ezer budapesti lakásába jut el távfűtés és meleg víz formájában, az ott termelt áram pedig mintegy ötvenezer háztartás éves igényét biztosítja.