Mit akar ábrázolni ez a szobor, amit a Dohány utcai zsinagóga tövébe akar állítani az Orbán-pólós Fidesz-rajongó?

Mutatok egy látványtervet egy szoborról:

photo_camera Forrás: memento2006.com

Azt már erről a képről meg tudnám mondani, hogy az alkotó Kligl Sándor lehet, de arról, bevallom, ötletem sem lenne, hogy mit ábrázol a kompozíció. Hányásában fekvő, részeg egyetemistát próbál rávenni a hazamenetelre a koleszos szobatárs? De ennek miért állítanának szobrot? Pedig ezt az ötletet látszik alátámasztani egy másik látványterv is, ami a szobor jövőbeni helyét épp a pesti bulinegyed határába teszi:

photo_camera Forrás: memento2006.com

Persze csak azért vagyok ilyen fogalmatlan, mert nem láttam a hírtv-n a Szilágyi Ákossal készült beszélgetést. Mármint nem az író, Oroszország-kutató Szilágyi Ákossal, hanem egy másik, az orosz-tengely ellenkező oldalán található Szilágyi Ákossal, Orbán Viktor legnagyobb rajongóinak egyikével, aki általában pólóin viseli a minsizterelnököt azzal a felirattal: Leader of Europe. Sokfelé feltűnt már, legutóbb talán Tusványoson kaptuk lencsevégre.

Gulyás Balázs a Gulyáságyú Médiától megnézte a beszélgetést, és a következők derültek ki:

  • Ezt a szobrot Budapesten, a Dohány utca torkolatában, a Dohány utcai zsinagóga előtti közterületen állítanák fel.
  • Az emlékmű pontosan azt a pillanatot ábrázolná, amikor egy Nagy László nevű tüntető szemét a rendőrök 2006 október 23-án gumilövedékkel kilőtték.
  • A kezdeményező szerint ez egy többrétegű szimbólum: „mártírium, irgalom, testvériség, elnyomás, szabadság- és igazságvágy, magyar sors”.
  • Szilágyi szükségesnek tartja, hogy mementót állítsanak annak, hogy „50 évvel a dicsőséges 1956-os forradalmunkat követően újra vér folyt a pesti utcán”.
  • Aláírásgyűjtésbe fognak: a céllal egyetértők aláírásaikkal támogathatják a terveik szerint a Dohány utca bejáratánál az emlékmű megvalósulását.
  • A szobor megvalósításának védnöke Papp Lajos nyugdíjazott szívsebész professzor, sámán-próféta, Új Magyar Nemes.

Ezek után már csak a hülye nem találja ki, hogy a szobor a 2006-os szemkilövetésnek állítana emléket. Az egyébként civilben fogtechnikus Szilágyi azt állítja, maga is ott volt, amikor Nagy Lászlót szemen találták. Kisebb probléma, hogy a korabeli felvételek szerint az eset nem is ott történt, ahol Szilágyi állítja, hanem egy sarokkal arrébb. A memento2006.com nevű oldalon (amit a dizájn alapján meglepően előrelátó módon már a rendőrattak évében létrehozhattak) azt írja, amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtenek össze, elindítják „a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket”.

A felhívásban arra is kitér, hogy bizony van létjogosultsága a karhatalmi eszközöknek akkor, „ha egy randalírozó, gyújtogató, rongáló tömeget kell megfékezni”, mint például a BLM gyújtogató randalírozásait az Egyesület Államokban. Ám az Astoriánál összegyűlő emberek nem ilyenek voltak 2006-ban.

Azt sem titkolja, hogy aktuálpolitikai céljai is vannak a szoborállítással. „A közelgő választásokig mindenkihez el kell jutnia a valós tényeknek 2006-ról, hogy tájékozott fiatalok tudjanak megfontolt döntést hozni, amikor közös jövőnkről szavaznak 2024 júniusában” – írja felhívásában.