A horvát olajvezetékeket üzemeltető cég visszautasítja Hernádi Zsolt vádjait, miszerint sarcolnák Magyarországot

energia
január 05., 05:31

Hernádi Zsolt még kedden beszélt arról az Indexnek, hogy a horvát kőolajszállítási költség négyszerese a méltányos piaci árnak, mert a horvátok visszaélnek Magyarország kiszolgáltatott helyzetével.

A MOL elnök-vezérigazgatója azt is mondta, hogy Horvátország Szlovákiát és Csehországot is megsarcolja. Egyszerűen azért, mert tengerparti országként megteheti. Magyarországnak emiatt továbbra is 60-65 százalékban orosz kőolajat kell feldolgoznia.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A horvát olajvezetékeket üzemeltető Janaf nevű cég visszautasította Hernádi vádjait. Közleményükben azt írták, hogy minden felhasználó számára biztosítják az egyenlő bánásmódot, a felekkel pedig a csővezetékben meglévő részesedéseik alapján szerződnek, nem az alapján, hogy melyik jogi személyről van szó.

Hernádit egyébként vesztegetés miatt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Horvátországban. A határozat szerint a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég feletti irányítást, mert Hernádi lefizette Ivo Sanader akkori horvát kormányfőt. A magyar kormány nem adta ki Hernádit a horvátoknak.