Igaz-e, hogy Schmidt Mária, a Fidesz egyik fő ideológusa vezeti a szabadkőműves Napraforgó páholyt?

belföld
január 05., 13:35

Az adófizetők pénzéből támogat szabadkőműves páholyokat a Fidesz vezette kormány. Ezt állította Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője egy december közepi, Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett írásbeli kérdésében. A Napraforgó páholyt hozza fel példának, ami szerinte a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap keretéből is pénzt kap „átláthatatlan, titkos” működésére. „A nemzetbiztonsági kockázatot jelentő páholyok a jelek szerint mégis olyan befolyást szereztek a kormányzatban, ami nemzetközi viszonylatban is kirívó szégyen” – írta a képviselő, de itt nem állt meg.

Novák a miniszterelnöktől azt kérdezte, igaz-e, hogy maga Schmidt Mária, a rendszer egyik ideológusa a Napraforgó páholy vezetője. Ha nem Schmidt, akkor kicsoda?

Schmidt Mária a Széchenyi-díja mellé megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét csillaggal.
photo_camera Schmidt Mária a Széchenyi-díja mellé megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét csillaggal. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A választ végül Panyi Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára adta meg pénteken. A Napraforgó páholy nem szerepel az Országos Bírósági Hivatal civil szervezetek jegyzéskében, így támogatást sem kaphatott.

Novák összeesküvés-elmélete szerint egyébként a szabadkőműves páholyokkal az a baj, hogy a 19. és a 20. században a bolsevizmus terjedése, merényletek, puccsok, háborúk megszervezése fűződik hozzájuk. A szabadkőművesség állítólagos támogatását azért nehezményezi különösen, mert egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is elítélte a „szabadkőműves hátterű propagandát” egy 2020-as interjúban.