A Szent János kórház elismerte, hogy akadozik az ellátás, ugyanakkor szerintük hangulatkeltés folyik

Egészségügy
január 06., 18:56

A Szent János Kórház megerősítette azoknak a dokumentumoknak a valódiságát, amelyek szerint az intézményben akadozik a betegellátás, és több osztály is ideiglenesen leáll. A kórház sajtóosztálya szerint azonban a Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő által nyilvánosságra hozott dokumentum „tartalmának értelmezése sajátos és téves, hangulatkeltésre alkalmasan rosszindulatú” – írták az ATV megkeresésére.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kunetz a dokumentumok alapján azt írta, hogy az intézmény „a jövőben nem tudja ellátni a II. kerületi betegeket. Legalábbis 2024. november 30-ig a Kardiológiai Osztály a minimumfeltételek részleges- és átmeneti hiánya miatt nem tudja ellátni a II. kerületi lakosságot, a meglévő 36 fekvőbeteg ágyat 18-ra kénytelen csökkenteni”. Az ügyben Örsi Gergely kerületi polgármester is tájékoztatást kért.

A kórház azt írta, hogy január elsejével betegbiztonsági okokból már nem lehet munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül biztosítani az ápolási képességeket. A döntésről Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke decemberben azt mondta, hogy kórházi osztályok válhatnak működésképtelenné. Állításuk szerint az intézmény az elmúlt egy évben sokat megtett azért, hogy „minél kevesebb vállalkozó és személyes közreműködő bevonásával szervezze meg a betegellátást”.

„A biztonságos betegellátás érdekében a belgyógyászati (kardiológia, diabetológia, gasztroenterológia) és a neurológia ellátások esetében végrehajtott átszervezés érintette az adott osztályok ágyszámait és területi ellátási kötelezettségeit. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek az osztályok „leállnak”, hanem azt, hogy egy átmeneti időszakban ugyan csökkentett ágyszámmal és kisebb területi ellátási kötelezettséggel, de minden szakmában továbbra biztosítják a betegellátást” - írják, hozzátéve, hogy a társintézményekkel közösen folyamatosan biztosított a II. kerületi betegek ellátása.