Az amerikai legfelsőbb bíróság dönt arról, indulhat-e az elnökválasztáson Trump

külföld
január 06., 07:04
Az árnyékból szemlélik a turisták a washingtoni kánikulában a Legfelsőbb Bíróság épületét 2022. június 30-án.
photo_camera Az árnyékból szemlélik a turisták a washingtoni kánikulában a Legfelsőbb Bíróság épületét 2022. június 30-án. Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Az amerikai legfelsőbb bíróság napirendre veszi a történelmi jelentőségű ügyet: indulhat-e Donald Trump az elnökválasztáson.

Az Egyesült Államokban alkotmánybírósági szerepet is betöltő, legfőbb jogi fórum közölte, hogy eleget tesz Donald Trump kérésének a gyorsított eljárásról is, és a két fél szóbeli érveinek meghallgatását február 8-ra tűzte ki.

A volt elnököt Colorado állam legfelsőbb bírósága zárta ki már az előválasztási indulás lehetőségéből is decemberi határozatában, amelyben az ország alkotmányával érvel, és arra hivatkozik, hogy Trump zendülésben és lázadásban érintett a Capitolium 2021. január 6-i, általa támogatott ostroma miatt.

Donald Trump jogászai a fellebbezést szerdán nyújtották be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a Coloradóban hozott döntés ellen. A legfelsőbb bíróság döntése arról határoz majd, hogy az Egyesült Államok alkotmányának 1868-ban elfogadott 14. kiegészítése a zendülésben érintettek közhivatalból kizárásáról alkalmazható-e Donald Trump esetében.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága konzervatív többségű, és három erősen vitatott bírót Trump nevezett ki, amikor ő volt az elnök. De a testület többször is elsöprő többséggel ellene döntött a 2020-as vereségét érintő perekben. (BBC, MTI)