Egy közös uniós hadsereg felállítását szorgalmazza az olasz külügyminiszter

külföld
január 07., 10:14

Az Európai Uniónak saját, egyesített hadsereget kellene létrehoznia, amely szerepet játszhatna a békefenntartásban és a konfliktusok megelőzésében - mondta Antonio Tajani olasz külügyminiszter a La Stampa című olasz napilapnak adott interjújában, amit a Reutersről szemlézünk.

„Ha békefenntartók akarunk lenni a világban, európai hadseregre van szükségünk. Márpedig ez alapvető előfeltétele annak, hogy hatékony európai külpolitikát tudjunk folytatni” - mondta Tajani.

Antonio Tajani, olasz külügyminiszter, a Forza Italia! politikusa 2023 szeptember 28-án Berlinben
photo_camera Antonio Tajani Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

„Egy olyan világban, ahol olyan erős szereplők vannak, mint az Egyesült Államok, Kína, India és Oroszország, olyan válságokkal, amelyek a Közel-Kelettől az Indo-csendes-óceáni térségig terjednek, az olasz, német, francia vagy szlovén állampolgárokat csak egy olyan szervezet védheti meg, ami már létezik: nevezetesen az Európai Unió" – tette hozzá.

A külügyminiszter Silvio Berlusconi tavalyi halála óta a Forza Italia párt vezetője is. A júniusi európai parlamenti választás lesz az első megmérettetés a párt életében a karizmatikus korábbi vezető halála után.