Gyanús drónok tűnnek fel német támaszpontok felett, főleg ott, ahol ukrán katonákat képeznek ki

hadsereg
január 07., 17:57

A Bild arról írt, hogy hetente tűnnek fel gyanús drónok német laktanyák és támaszpontok felett, a Bundeswehr pedig tehetetlennek látszik. A lap szerint főleg ott bukkannak fel látni sűrűn drónok (néha egyszerre több is), ahol ukrán katonákat képeznek ki a Leopard 1-es német tankok kezelésére.

(Németország tavaly tavasszal kezdte el leszállítani az ukránoknak a beígért Leopard 2 harckocsikat, amiket kifejezetten az orosz T-90-esek elleni küzdelemre tervezték. Csakhogy ezek közül eddig keveset tudtak bevetni a sok meghibásodás és az alkatrészhiány miatt, így nem tudták beváltani azokat a reményeket, miszerint tavasszal áttörést lehet elérni velük a fronton.)

A német hadsereg gyanúja szerint a fel-felbukkanó drónok kémdrónok lehetnek, amik az orosz kormánynak és hadseregnek gyűjtenek információkat az ukránok kiképzéséről, de eddig egy drónt sem sikerült elfogni. A hadsereg már régóta tud a problémáról: 2022 októberében Carsten Breuer tábornok, a Területi Parancsnokság akkori parancsnoka megijedt a drónriasztási jelentésektől. A hadsereg azóta kiképezte a katonai rendészetet a német gyártású HP 47-es drónzavaró berendezések használatára, ezek elvileg földre tudják kényszeríteni a drónokat, de úgy tűnik, ez mégsem megy.

A török határőrség drónja a török-iraki határnál 2018. május 21-én.
photo_camera A török határőrség drónja a török-iraki határnál 2018. május 21-én. Illusztráció: Ozkan Bilgin/Anadolu Agency

A Bundeswehr novemberben munkacsoportot alakított, hogy kezelje a helyzetet, de ez még nem működik, mivel Németországon belül kell kezelni a problémát, így a Belügyminisztériumnak tisztáznia kell, milyen hatóságnak kellene fellépnie a drónokkal szemben. Két hónappal később még mindig nincs kézzelfogható eredmény, a hadsereg mihamarabbi drónstratégiát sürget. (Bild)