Menczer: Amikor minden folyamat a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a keresztet visszaállítani, nem az éj leple alatt

környezetvédelem
január 07., 16:15

A nagykovácsi kereszt lassan az új ferencvárosi paddá válik, ha még nem is Németh Szilárd 2017-ben a csepeli Lidl elé felállított kőkeresztjévé.

A Nagy-Szénás hegytetőn ugyanis ismét áll az a kereszt, amit ismeretlenek építettek, de augusztus végén ismeretlenek felgyújtottak, hogy aztán a KDNP helyi szervezete kérelmezze egy új, beton alappal rendelkező kereszt felállítását. Az engedélyt megkapták, de a jogszabályok szerint a fokozottan védett területen nem lehetne felépíteni.

A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület (NATE) bíróságon támadta meg a határozatot, és elindult a harc a KDNP és a természetvédők között. Október végén a harcba beszállt a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is: Menczer Tamás a már elkészült alapzat mellől kiáltott „modernkori keresztényüldözést”, aminek – a saját bevallása szerint egyébként hívő keresztény – Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója vált egyik megtestesítőjévé.

Menczer Tamás a Nagy-Szénáson.
photo_camera Menczer Tamás a Nagy-Szénáson. Forrás: Menczer Tamás Facebook-oldala

Füri szerint ugyanis a keresztállítással kipusztítanák a leánykökörcsint, az árvalevelű lent és a borzas vértőt. Azóta Füri távozott az igazgatói székből, a Telex azt írta, nem politikai tisztogatás áldozata lett, már egy ideje távozni akart, a kereszt mindenre csak rátett egy lapáttal.

Menczer Tamás a friss keresztállításról azt írta: „A férfit, aki most keresztet állított, nem ismerem, az akciójáról nem tudtam, mert engem nem értesített, de, ha jól láttam, az RTL-t igen. A jó szándékában nem kételkedem, de nekem más az elképzelésem.” Az államtitkár szerint ebben az ügyben is „vannak folyamatok, és amikor minden folyamat a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a keresztet visszaállítani méltó, megfelelő körülmények között, nem az éj leple alatt”.