A szélsőjobbos AfD-nek törhetik az utat a Németországot megbénító traktorok

külföld
január 08., 14:26

Nehéz összefoglalni, hogy hány helyen hány látványos tiltakozó akciót tartanak a hét első napján Németország-szerte. A tüntetések fő elemei a traktorok. Így néztek ki az autópályák Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Alsó-Szászországban és Szászországban:

link Forrás

Tiltakozások vannak Magdeburgban, Erfurtban, Wiesbadenben, Ravensburgban, Potsdamban, Saarbrückenben, Münchenben, Hamburgban és Brémában is. Ez itt pedig Berlin központja, a Brandenburgi kapu környéke hajnalban, ahol a jelentések szerint 550 traktoros jött össze:

A Brandenburgi kapuhoz vezető Bundesstraße hétfő hajnalban.
photo_camera A Brandenburgi kapuhoz vezető út hétfőn hajnalban. Fotó: John MacDougall/AFP

Van, ahol nem traktorok, hanem kamionok blokkolják az utakat. A lenti kép Uelzenben készült, Alsó-Szászországban, szintén hajnalban. Ráadásul komolyan fennáll a lehetőség, hogy a hét folyamán a Deutsche Bahn vasúti dolgozói is csatlakoznak a sztrájkhoz.

Kamionosok tiltakoznak Uelzenben, Alsó-Szászországban a 4-es számú autópálya mellett.
photo_camera Kamionosok tiltakoznak Uelzenben, Alsó-Szászországban, a 4-es számú autópálya mellett Fotó: PHILIPP SCHULZE/dpa Picture-Alliance via AFP

A hétfői országos tüntetés a méretéhez képest békésnek mondható. Délután Oldenburgban elütöttek egy tüntetőt, de ez baleset volt. A legnagyobb feszültség talán Emdenben alakult ki, ahol a traktorosok blokád alá vonták a helyi Volkswagen-gyár bejáratát, emiatt le is állt az üzem. De egy nappal korábban, vasárnap kis híján rosszul járt Robert Habeck zöldpárti alkancellár. A nagyjából százfős tüntető tömeg rájött, hogy a politikus épp Hooge szigetén tölti a hétvégéjét a családjával, és amikor a kompja kikötött volna hazafelé menet, megakadályozták, hogy lehajtson róla az autójával. Habeck hajlandó lett volna tárgyalni az összegyűltekkel, de ők ezt visszautasították. Végül a komp kapitánya úgy döntött, visszafordulnak a sziget felé. Az alábbi videón, amit egy dühös gazda készített, 7:30-tól lehet megnézni az esetet:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.