Megállapodtak a demokraták és a republikánusok a költségvetésről, ha minden jól megy, nem áll le heteken belül az Egyesült Államok

külföld
január 08., 05:38

Megállapodtak a demokraták és republikánusok az amerikai költségvetés fő számairól, így elkerülhetik a kormányintézmények leállását a következő hetekben.

Erről Mike Johnshon, a Kongresszus republikánus elnöke tájékoztatta vasárnap este képviselőtársait. A tízórás pártközi birkózás eredménye egy közel 1600 milliárd dolláros költségvetési plafon, amivel a kormányzati költségek év végéig finanszírozhatók. Ennek több mint a fele, 886 milliárd dollár a védelmi kiadásokat fedezi.

Mike Johnson
photo_camera Mike Johnson, a republikánusok kongresszusi elnöke. Fotó: JIM WATSON/AFP

A politikai egyeztetések során kialkudott összeg hozzávetőleg azonos azzal, amit a Fehér Ház és a Képviselőház között tavaly született kompromisszumos megállapodás tartalmaz, ami az államadósság felső korlátjáról szóló vita lezárására született - írja az MTI.

Mike Johnson elismerte, hogy a kiadáscsökkentés mértéke a komolyabb redukciót követelő republikánusoknak kevés lehet. A Kongresszus demokrata párti vezetői szerint ugyanakkor a megállapodással elhárulhat az akadálya annak, hogy "fennmaradjon a kormányzati prioritások finanszírozása".

Ez egyelőre csak egy politikai megállapodás, amit a Kongresszusnak és a Szenátusnak is el kell még fogadnia a következő hetekben. A korábbi költségvetés zömében január 19-én hatályát veszíti, ezért új büdzsé hiányában az amerikai kormányzat leállása fenyegetne.

Annak a csomagnak, amiről most állapodtak meg, önmagában nem része az Ukrajnának nyújtandó bő 60 milliárd dolláros támogatás, amiről a demokraták és a republikánusok hetek óta vívnak egymással, és ami kulcsfontosságú lenne Ukrajna túlélése szempontjából.