Egy ideig az utolsó nagyobb katonai segélyt kapta Ukrajna az Egyesült Államoktól

külföld
2023 december 28., 05:30

A Fehér Ház jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segély újabb részletét, a 250 millió dollár - átszámítva 86 milliárd forint - értékű támogatás légvédelmi, páncéltörő és kézifegyvereket tartalmaz, írja a BBC.

photo_camera Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

A kongresszus már több mint 110 milliárd dollárral segítette Ukrajnát Oroszország 2022. februári inváziója óta, de új forrásokat nem hagyott jóvá, amióta a republikánusok januárban átvették a ház irányítását. Szerintük az amerikai-mexikói határon hozott szigorúbb biztonsági intézkedéseknek részét kell képezniük minden katonai segélyről szóló megállapodásnak. Mike Johnson, a képviselőház elnöke decemberben nem volt hajlandó támogatni Biden kérését, hogy adjanak 61,4 milliárd dollárt Ukrajnának, Zelenszkij személyesen sem tudta meggyőzni őt.

A szerdai bejelentés értelmében a fegyvereket a Pentagon meglévő készleteiből adják oda, amihez nem szükséges a kongresszus jóváhagyása. Anthony Blinken külügyminiszter a segélycsomagot bejelentő nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „elengedhetetlen, hogy a kongresszus gyorsan, a lehető leghamarabb cselekedjen és segítsen Ukrajnának megvédeni magát és biztosítani a jövőjét”.