A republikánusok miatt bukhatja Zelenszkij az újabb támogatást Amerikától

külföld
2023 december 13., 05:24

Joe Biden amerikai elnök kedden azt mondta a republikánusoknak, hogy Oroszországnak adnak „karácsonyi ajándékot”, ha nem nyújtanak további katonai támogatást Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Washingtonba utazott, hogy pénzt kérjen Ukrajna támogatására, de a republikánus törvényhozók részéről nem volt túl lelkes a fogadtatása. Mike Johnson, a képviselőház elnöke nem volt hajlandó támogatni Biden kérését, hogy adjanak 61,4 milliárd dollárt Ukrajnának.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Biden, aki később a Fehér Házban találkozott Zelenszkijjel, úgy fogalmazott, hogy ő nem hagyja magára Ukrajnát és az amerikai nép sem fogja. Azt mondta, a törvényhozók Putyin győzelmét segítik, ha nem hagyják jóvá a segélykérelmet. „Putyin arra épít, hogy az Egyesült Államok nem segít Ukrajnának. Be kell bizonyítanunk, hogy téved.”

Zelenszkijt a Reuters beszámolója szerint egyébként hosszan tartó taps fogadta a kongresszusban, amikor belépett az amerikai szenátorokhoz. Egyes republikánusok azonban – leginkább Donald Trump volt elnök támogatói – ellenzik Ukrajna további támogatását. Szerintük minden pénzt az amerikai bevándorlási politika megváltoztatására kell fordítani

A Fehér Ház december 4-én közölte a kongresszussal, hogy a kormánynak az év vége után már nem lesz pénze arra, hogy további fegyvereket biztosítson Ukrajnának.

A kongresszus már több mint 110 milliárd dollárral segítette Ukrajnát Oroszország 2022. februári inváziója óta, de új forrásokat nem hagyott jóvá, amióta a republikánusok januárban átvették a a ház irányítását. (Reuters)

Kiemelt videóink