Megerőszakolta és kínozta híveit az egyházalapító és tévés prédikátor TB Joshua egy kétéves nyomozás szerint

külföld
január 08., 07:29


A világ egyik legnagyobb evangéliumi keresztény egyházának alapítója által elkövetett, széles körű visszaélések és kínzások bizonyítékait tárta fel a BBC. A SCOAN egyház (Synagogue Church of all Nations) több tucat volt tagja, köztük öt brit állampolgár állította a BBC-nek, hogy a 2021-ben elhunyt TB Joshua fizikai bántalmazást, nemi erőszakot és kényszerített abortuszokat követett el.

photo_camera TB Joshua egy 2014-es New York-i prédikáláson
Fotó: PIUS UTOMI EKPEI/AFP

A szemtanúk és a bántalmazásokat elszenvedettek beszámolóiban szerepelt Joshua által elkövetett fizikai erőszak és kínzás, beleértve a gyermekbántalmazást, valamint az emberek megkorbácsolása és leláncolása. Számos nő állítja, hogy Joshua szexuálisan bántalmazta őket, többen azt állítják, hogy éveken keresztül többször megerőszakolta őket a SCOAN sokáig titkos lagosi táborában. Több állítás szerint a Joshua által elkövetett nemi erőszakokat kényszerített abortuszok követték, egy nő azt állította, hogy öt terhességmegszakításon esett át.

Az egyik áldozat, egy Rae nevű brit nő 21 éves volt, amikor 2002-ben abbahagyta a brightoni egyetemi tanulmányait, és beszervezték az egyházba. A következő tizenkét évet Joshua „tanítványainak” egyikeként töltötte a labirintusszerű betontelepén belül, Lagosban.

„Mindannyian azt hittük, hogy a mennyben vagyunk, de a pokolban voltunk, és a pokolban szörnyű dolgok történnek” – mondta a BBC-nek. Arról beszélt, hogy Joshua szexuálisan bántalmazta, és két évig egyfajta magánzárkában tartotta. A bántalmazás olyan súlyos volt, hogy elmondása szerint többször is öngyilkosságot kísérelt meg a táborban.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején zarándokok tízezrei utaztak Európából, Amerikából, Délkelet-Ázsiából és Afrikából a nigériai templomba, hogy tanúi legyenek a „gyógyító csodákat” végrehajtó TB Joshuának. A BBC szerint legalább 150-en éltek vele tanítványként a lagosi telepen, néha évtizedekig.

Az egyházalapító egyébként 2015-ben már állt bíróság előtt, de nem az egyházon belüli erőszakos ügyek miatt. Hanem azért, mert 2014-ben 116 hívő meghalt, amikor összedőlt egy olyan épület, amely a SCOAN vendégházául szolgált.