Meghalt Vízkelety Mariann, aki államtitkárként kinevezte a Schadl-ügyben érintett végrehajtókat

GYÁSZ
január 08., 11:09

67 évesen, hosszan tartó súlyos betegség után meghalt Vízkelety Mariann - értesítette a volt államtitkár családja az MTI-t. Vízkelety Mariann az Antall-kormány idején került a Miniszterelnöki Hivatalba, ahová egy ügyvédi kitérő után az első Orbán-kormány alatt tért vissza, és ott maradt az MSZP regnálása idején is: 2002 és 2004 között, Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt ő volt a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője.

photo_camera Vízkelety Mariann az országos Bírói Tanács 2018-as alakuló ülésén. Fotó: Mohai Balázs/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

2010-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárának nevezték ki, ezután a KSH elnökhelyettese lett, majd 2015-től öt éven át az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára volt.

Ebben a minőségben ő intézte a végrehajtói kamarával kapcsolatos ügyeket, többek között ő nevezte ki formálisan a miniszter nevében a végrehajtókat is. Így került elő a neve a Schadl-perben, ahol a vád szerint kiterjedt korrupciós mechanizmusokkal alakították a végrehajtók kinevezését. A nyomozás során Völner Pál államtitkár is Vízkeletyre mutogatott, az ügyészség vádirata szerint azonban Vízkelety nem tudta, mi zajlik a háttérben. Bár a vád szerint Vízkelety tisztában volt azzal, hogy Völner határozta meg az adott helyekre végrehajtónak kinevezendő személyeket, ennek ellenére tanúként sem szerepelt az ügyben.

Vízkelety Mariann volt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke is, ők szervezik többek között Orbán Viktor évértékelőit.