Most egy Hezbollah-parancsnokot likvidált Izrael Libanonban

külföld
január 08., 13:02

Hétfőn meghalt Libanonban a Hezbollah elitegysége, a Radván ezred egyik magas rangú parancsnoka. A Hezbollahban Dzsavad néven ismert Visszám al-Tavil az ezred egyik egységének helyettes vezetője volt, rajta kívül egy másik Hezbollah-harcos is meghalt, amikor az autójukat találat érte nagyjából 15 kilométerre az izraeli határtól. A hírt a Hezbollah is megerősítette.

Itt egy videófelvétel a szétlőtt kocsiról:

link Forrás

Az izraeli bombázásokban több mint 130 Hezbollah-harcos halt meg Libanonban a Hamász október 7-i, Izraeli elleni támadása óta. A Hezbollah a Hamász szövetségese, mindkét terrorszervezetet Irán patronálja. Október 7. után Izraelben attól tartottak, hogy a Hezbollah egy átfogó támadással megnyit egy második frontot, erre azonban azóta sem került sor, noha a határ menti kisebb támadások mindennaposak.

Izrael célzott támadásokkal likvidálni akarja a Hamász-támadás résztvevői mellett a Hezbollahnak az ország biztonságát veszélyeztető vezetőit is, akárhol tartózkodjanak is. A legnagyobb feszültséget idáig egy múlt heti, szintén Libanonban végrehajtott izraeli drónos támadás keltette, melyben a Hamász második emberét, az Iránnal és a Hezbolahhal való kapcsolattartásban kulcsszerepet játszó Száleh Arúrit ölték meg társaival együtt. Libanon ezután az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, a Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah pedig megfenyegette Izraelt, hogy beláthatatlan következményei lesznek, ha teljes körű háborút indítanának Libanon ellen.

A héten többek között Blinken amerikai külügyminiszter próbálja a térség több országát felkeresve mérsékelni az eszkaláció kockázatát. Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn a libanoni határ közelében találkozott katonákkal, és arról beszélt, hogy mindent megtesz az ország északi részén a biztonság helyreállításáért, hogy a Hezbollah-támadások miatt evakuált emberek visszaköltözhessenek otthonaikba. "Azt szeretnénk, ha ehhez nem kellene egy általános támadás, de az sem állít meg minket" - mondta.