A Hezbollah vezetője szabályok nélküli háborút ígért arra az esetre, ha Izrael megtámadja Libanont

külföld
január 03., 18:42

Ha Izrael megtámadja Libanont, a Hezbollah szabályok és előírások betartása nélkül harcol majd. Ezt Haszan Naszrallah, a Hezbollah siíta terrorszervezet vezetője ígérte szerda esti televíziós beszédében.

Naszrallah először szólalt meg azután, hogy kedden Bejrút egyik külvárosában megölték Száleh Arúrit, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom második legmagasabb rangú vezetőjét. A libanoni kormány a merénylet után bejelentette, tárgyal a Hezbollahhal, hogy elkerülje a háborút Izraellel.

A Hezbollah a merénylet után közleményben tett ígéretet, hogy nem hagyja megtorlás nélkül a történteket. Ezt Naszrallah is megerősítette beszédében, amikor azt mondta, terrorszervezete nem maradhat csöndben Arúri meggyilkolása után. A merényletet pedig Izrael kirívó agressziójának nevezte.

Emellett a szerdai iráni robbantásos merénylettel is Izraelt vádolta meg. Kermén városában, az iráni Forradalmi Gárda egykori tábornokának, Kasszem Szulejmaninak a sírja közelében kétszer robbantottak. A támadás helyszínén több százan voltak, a halottak száma már meghaladta a 100 főt.

Haszan Naszrallah beszédét néző emberek
photo_camera Haszan Naszrallah beszédét néző emberek Fotó: ANWAR AMRO/AFP

Naszrallah több mint egyórás beszédében egyébként azt is mondta, hogy Izrael meggyengült, mióta a Hamász megtámadta október 7-én.

(via Sky News)