Legalább száz halottja van az iráni robbantásos merényletnek Kasszem Szulejmani halálának negyedik évfordulóján

külföld
január 03., 13:15

Az állami média szerint legalább 103 ember meghalt két robbantásos merényletben az iráni Forradalmi Gárda tábornokának, Kasszem Szulejmaninak a sírja közelében, meggyilkolásának negyedik évfordulóján, írja az állami média.

A merényletek akkor történtek, amikor több száz ember zarándokolt el Szuljemáni sírjához a Sahib al-Zaman mecset közelében a déli Kermán városában. A robbantásokban további 171 ember sérült meg. Kermán kormányzóhelyettese terrorcselekménynek nyilvánította a támadásokat. A környéken készített videófelvételek szerint holttestek hevernek az utcákon.

photo_camera Fotó: -/AFP
photo_camera Fotó: -/AFP

Szemtanúk elmondása szerint két robbanás történt 10 perces különbséggel, ugyanakkor mások négy robbanást is hallottak. A helyi média értesülései szerint az első robbantás mintegy 700 méterre Szulejmani sírjától történt, a második pedig egy kilométerrel odébb. Helyi tisztviselők eleinte nem tudták, hogy öngyilkos merénylet történt-e, de később tisztázódott, hogy a bombákat távolról robbantották fel.

photo_camera Fotó: -/AFP

Szulejmani a Kudsz, az iráni forradalmi gárda különleges alakulatának parancsnoka volt, de jelentőségét rangja valójában csak takargatja. 23 éven át ő volt a különleges erők és az iráni hírszerzés vezetője, Irán valódi külügyminisztere. Szulejmaninál senki sem tett többet az elmúlt két évtizedben Irán regionális befolyásának növeléséért. A Kudsz vezetőjeként ő építette ki a síita milíciák Irakot és Szíriát átszövő hálózatát, Irántól egészen a Földközi-tengerig és Izrael határáig kiterjesztve Irán befolyását. Szulejmanit az amerikai hadsereg gyilkolta meg 2020-ban, a JSOC (a különleges alakulatok egyesített parancsnoksága) mért dróncsapást autójára, amivel a bagdadi nemzetközi repteret készült elhagyni. (BBC, Guardian)