Izrael a Hezbollah újabb fontos tagját likvidálta Dél-Libanonban

háború
január 09., 20:55

Izrael a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom egy újabb fontos tagját „likvidálta” az ország déli részén – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Ali Huszein Bardzsi volt a felelős többtucatnyi olyan dróntámadásért, amit az Irán-barát szervezet hajtott végre Izrael északi része ellen azóta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadást követett el dél-izraeli települések ellen, majd Izrael hadserege megtorló hadműveletet indított az övezetben, és északi határán tűzpárbajokat vív a Hezbollah-val is.

A Hezbollah megerősítette Bardzsi halálhírét, de tagadta, hogy ő lett volna a milícia egyik parancsnoka.

Egy szemtanú azt mondta a DPA német hírügynökségnek, hogy Bardzsi autóval utazott az előző nap megölt Hezbollah-parancsnok, Visszám al-Tavil temetésére, amikor rakétatalálat érte a járművét. Visszám al-Tavil, a Hezbollahon belüli elitegység, a Radván ezred egyik magas rangú parancsnoka hétfőn halt meg egy másik Hezbollah-fegyveressel együtt, miután találat érte járművüket a libanoni Madzsdal Szelmnél.

Visszám al-Tavil, a Hezbollahon belüli elitegység, a Radván ezred egyik magas rangú parancsnokának támogatói a dél-bejrúti temetésen.
photo_camera Visszám al-Tavil, a Hezbollahon belüli elitegység, a Radván ezred egyik magas rangú parancsnokának támogatói a dél-bejrúti temetésen. Fotó: Mahmoud Zayyat/AFP

Dróntámadásokra válaszul rakétázás

Bardzsi halála előtt pár órával legalább három Hezbollah-fegyveres halt meg, mert a járművüket rakétával eltalálta egy izraeli drón – közölte a Hezbollah és libanoni biztonsági illetékesek.

A Hezbollah azt is bejelentette, hogy emberei drónokkal támadták az észak-izraeli Szafedben lévő katonai támaszpontot, válaszul a harcosaik megölésére.

Az IDF elismerte, hogy több rakéta becsapódott Libanon felől az északi határsávban, emiatt délutánig 11 légiriadó volt az ország északi részében. Libanoni biztonsági illetékesek közlése szerint a rakétatámadások megtorlásául az izraeli tüzérség dél-libanoni falvakat lőtt.

149 halott Hezbollah-harcos

Az izraeli bombázásokban több mint 130 Hezbollah-harcos halt már meg Libanon déli részén október 7. óta, Szíriában pedig további 19.

Az ENSZ nemzetközi jogi szakértői elítélték a Hamász második emberének, Száleh Arúrinak és más fegyvereseknek drónokkal végrehajtott „likvidálását”, és úgy vélték, hogy ez felér a bírósági ítélet nélküli, szándékos emberölés bűntettével.

Vadásznak a Hamászra

Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy meggyilkolta a Hamász politikai bizottságának elnökhelyettesét, de nem sokkal Arúri halála előtt az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét közölte: „le fogja vadászni” a Hamász Libanonban, Törökországban és Katarban tartózkodó vezetőit, még ha ez évekig tart is.

„A külföldi területen végrehajtott gyilkosságok önkényesek, kivéve azokat az eseteket, amiket a nemzetközi jog engedélyez” – közölték Genfben az ENSZ különleges jelentéstevői, Ben Saul és Morris Tidball-Bin.

„Izrael nem jogos önvédelmet gyakorolt, mert nem szolgált bizonyítékkal arra nézve, hogy a célba vett és megölt emberek fegyveres támadást hajtottak végre Izraelben libanoni területről” – közölték.

Arúrival a múlt héten végzett egy drón Bejrút egyik déli, a Hezbollah erősségének számító elővárosában, a támadást sokan Izrael számlájára írták.

Az ENSZ jelentéstevői szerint „nincs törvényes alapja földrajzi korlátok nélküli támadásnak még egy fegyveres csoport tagjai ellen sem, bárhol tartózkodjanak is”. (MTI)