Joe Biden továbbra is bízik a védelmi miniszterében, pedig az négy napig titkolta még a Fehér Ház elől is, hogy intenzíven kezelik

külföld
január 09., 05:54

Joe Biden amerikai elnök változatlan bizalmát élvezi védelmi minisztere, Lloyd Austin, annak ellenére, hogy múlt heti intenzív kórházi ápolásáról négy napon keresztül nem értesült a Fehér Ház - közölte az elnöki hivatal hétfőn.

Lloyd Austin
photo_camera Lloyd Austin 2023. december 6-án.
Fotó: CELAL GUNES/Anadolu via AFP

Ahogy azt mi is megírtuk: Lloyd Austin védelmi minisztert újév napján katonai kórházba szállították egy szabadon választott orvosi beavatkozás komplikációi miatt – csakhogy mindezt a Pentagon négy nappal a kezelés megkezdése után közölte, szakítva a korábbi precedenssel, így Kathleen Hicks védelmi miniszter-helyettes és Joe Biden elnök napokig nem tudtak az egészről semmit. Hicks január 2-án, kedden vette át Austin operatív feladatainak egy részét – csakhogy ő közben Puerto Ricóban nyaralt, és csak január 4-én, csütörtökön világosították fel arról, miért volt elérhetetlen Austin.

Később ráadásul az is kiderült, hogy a hetvenéves Lloyd Austinnak már december 22-én volt egy első orvosi beavatkozása, de akkor egy nappal később hazamehetett.

Több törvényhozó szerint a a titkolózás komoly kérdéseket vet fel a Pentagon vezetésével kapcsolatban. A képviselőház fegyveres szolgálati bizottságának vezető demokrata és republikánus képviselőinek közös nyilatkozata arra szólította fel a Pentagont, hogy adjon részletes tájékoztatást a védelmi miniszter egészségi állapotával és a múlt héten lezajlott döntéshozatali folyamattal kapcsolatban.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő most újságírók előtt mondta, hogy a miniszter már teljes mértékben gyakorolja vezetői jogköreit, és a „közeli jövőben” visszatérhet a Pentagonba.

A miniszter menesztésére vonatkozó felvetésre kijelentette: az elnök értékeli, hogy minisztere felelősséget vállalt az információ visszatartásáért, valamint elismeri a munkát, amit Lloyd Austin végez, azt a módot, ahogy az elmúlt csaknem három évben több válsághelyzetet kezelt. Az eset következményeire vonatkozó kérdésre John Kirby azt felelte, hogy „próbálnak tanulni a tapasztalatból”, áttekintik az eljárásrendet, és amennyiben szükséges, változtatnak.

Karinne Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy Lloyd Austin továbbra is az elnök „teljes bizalmát” élvezi, aki azt kívánja, hogy minisztere mielőbb felépülve visszatérjen a Pentagonba.

A 70 éves Lloyd Austin 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal vonult nyugállományba 2016-ban, 2021. januárja óta látja el a védelmi miniszteri feladatokat a Biden-adminisztrációban.

A washingtoni aggok házáról korábban Bede Márton írt nagyon érdekes cikket.

via MTI