Mindenki kapja össze magát: ad még egy hetet a kormány, hogy válaszoljunk a nemzeti konzultáció kérdéseire

POLITIKA
január 09., 11:19

Január 17-ig meghosszabbítja a kormány a nemzeti konzultáció válaszadási határidejét - tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Azért azt hozzátették: „változatlanul nagyon sok konzultációs kérdőív érkezik vissza, a résztvevők száma meghaladta az 1 millió 222 ezret.

Ami egyben magyarázat is lehet a határidő kitolására. Ha ugyanis megnézzük, összességében melyik konzultációt hányan töltötték ki, kiderül, hogy ez a mostani finoman szólva sem a legnépszerűbb, leszámítva az amúgy sem túl izgalmas, és csak online kitölthető 2021-es, „A nyitásról” címet viselő konzultáció fiaskóját, 2012 óta nem teljesített ennyire lagymatagon egyetlen kormányzati kérdőív sem.

Persze ez nem akadályozza meg a kormányzati kommunikációt abban, hogy hangsúlyozzák:

„Változatlanul azt gondoljuk, hogy ha sokan állunk ki az álláspontunk mellett, annak nagy súlya lesz a brüsszeli tárgyalóasztaloknál.”A konzultációban egyébként - ha valaki nem emlékezne rá véletlenül - olyan méltán népszerű témákról mondhatjuk el a véleményünket, mint a migráció, vagy éppen az, mit gondolunk arról, hogy Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést, a kamatstopot vagy az extraprofitadót. Kíváncsiak arra, hogyan vélekedünk az ukrán gabonáról, és természetesen a gyermekeink védelme is terítékre kerül. A szokásokhoz híven egyébként az uniós biztos már korábban jelezte: a magyar kormány nemzeti konzultációja hazugságokat is tartalmaz, a hozzá kapcsolt plakátkampány („Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!”) pedig különösen bővelkedett érdekességekben.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mindenesetre a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint továbbra is nagy a nyomás Magyarországon, hogy még nagyobb összeggel járuljon hozzá a háború finanszírozásához, az erről szóló javaslat pedig a következő uniós csúcstalálkozón újra napirenden lesz. Szerencsére erről a kérdésről is nyilváníthatnak véleményt a magyarok a konzultációban, ami aztán majd nagy súllyal eshet latba a brüsszeli tárgyalóasztaloknál - legalábbis a KTK szerint.

Hogy ez mennyire szokott így történni, és hogyan viszi el a hátizsákjában Orbán a MAGYAROK véleményét Brüsszelbe, arról többek közt itt és itt írtunk bővebben.