Az uniós biztos szerint hazugságokat tartalmaz a magyar kormány nemzeti konzultációja

belföld
2023 december 13., 08:00

„Hazugságokat tartalmaz a magyar kormány nemzeti konzultációjának a kérdőíve, az ahhoz kapcsolódó plakátkampány pedig felháborító, botrányos és sértő” - mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa az Euronews plakátkampánnyal kapcsolatos kérdésére.

Jourová a Bizottság demokrácia-csomagjáról szóló sajtótájékoztatóján azt is mondta:

„Először is, a plakátkampány felháborító és botrányos. Ez a kampány sérti a főnökömet, Ursula von der Leyent, sért engem is személyesen és sérti a legtöbb a biztost, ha nem az összeset. Ez az első dolog, és nem hiszem, hogy ezt hívják az európai zsargonban őszinte együttműködésnek.”

A nemzeti konzultációs kérdőívvel kapcsolatban pedig azt mondta:

„Ön azt kérdezte, van-e félrevezetés a konzultációs folyamatban. Nos, igen, láttam olyan dolgokat, amelyek igazolhatóan hazugságok. Például az, hogy Brüsszel le akarja bontani az energiaárak támogatási rendszerét: ez hazugság. Az, hogy Brüsszel meg akarja szüntetni a magyar extraprofitadót: ez hazugság, hiszen a tagállamok döntenek. És hogy valami szaftosat is mondjak: Brüsszel palesztinoknak nyújtott támogatása feltételezhetően eljut a Hamászhoz: ez színtiszta hazugság.”

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke 2020. június 24-én Brüsszelben
photo_camera Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke 2020. június 24-én Brüsszelben Fotó: Olivier Hoslet/AFP

Jurová szerint a nemzeti konzultációban hazugságok vannak, „a kampány félrevezeti a magyarokat, és mi ezt határozottan ellenezzük”.

A vitatott plakát a magyar nép azon szándékát hívatott bemutatni, hogy semmiképpen ne táncoljon úgy, ahogy Alex Soros és Ursula von der Leyen fütyül. Az egész országot beterítő plakátok tehát azt sugallják, hogy Soros György fia és az amúgy a tagállamok vezetői, így Orbán Viktor által is megválasztott bizottsági elnök valamilyen közös ármánykodást folytatnak a magyar emberek ellen. Utóbbi amúgy „a szemöldökét sem húzta fel" a plakátok láttán, és azt mondta, hogy hisz a magyar lakosság intelligenciájában. A Soros-alapítványok szerint „antiszemitizmussal bemocskolt propagandáról” van szó. Arról, hogy valószínűleg manipulálták a plakáton Alex Soros kezét, ebben a cikkben írtunk részletesen.