Kifakadtak az Ukrajnában harcoló szerb zsoldosok, szerintük az orosz hadsereg „marhaként” bánik velük

külföld
január 09., 08:41

Az elmúlt napokban több videó is felkerült a közösségi médiába, amiken az orosz haderőben harcoló szerb önkéntesek arról panaszkodnak, hogy az orosz hadsereg tagjai abuzálják őket, és másodrendű emberként bánnak velük. Az orosz haderőben több száz Szerbiából származó önkéntes harcol, sőt a Wagner csoport egy ideig még aktívan toborzott is Belgrádban.

A szerb lakosság sok szempontból szimpatizál az oroszokkal, az orosz geopolitikai célokkal, így nem meglepő, hogy a lakosság egy kis része úgy érezte, fegyverrel is segíti majd Oroszország Ukrajnával szembeni területszerző háborúját.

photo_camera Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Mostanában azonban egyre több videó került fel a közösségi médiába, amin ezek a szerb származású, egyébként oroszul beszélő katonák azt mondják: azért csatlakoztak az orosz haderőbe, mert a „hagyományos értékeket” akarják védeni, és „segíteni akarják az orosz embereket”, azonban állításuk szerint nem kaptak elég felszerelést az oroszoktól.

A VKontakte oldalán megosztott videóban például egy ismert szerb zsoldos, Dejan Beric, a „Donyecki Népköztársaság” önkéntes mesterlövésze panaszkodik arról, hogy a rjazani 119. ezred parancsnokai „marhaként” bánnak az úgynevezett Farkas-egységben szolgáló honfitársaival, és „cigányoknak” nevezik őket. Emellett azt is megkérdőjelezik, hogy miért harcolnak Ukrajnában. Beric szerint az ezred megtagadta ezektől az emberektől az orvosi ellátást és a katonai felszerelést. Leírta továbbá, hogy december végén úgy adtak ki támadási parancsokat, hogy nem biztosítottak számukra elegendő lőszert.

Amikor a zsoldosok megtagadták a támadást, Beric elmondása szerint élelem nélkül kitelepítették őket a hidegbe. Január 8-án a katonai rendőrség tisztjei állítólag fegyverrel fenyegetve arra kényszerítették a szerb zsoldosokat, hogy írják alá vallomásukat, miszerint kémként tevékenykedtek. Beric eközben elkezdett lobbizni a DNR katonai ügyészségénél és csecsen tisztviselőknél is, hogy a szerb önkénteseket helyezzék át az Akhmat-osztaghoz. Emellett kijelentette, hogy nyilvános felhívása kapcsán vádat emelhetnek ellene az orosz hadsereg „lejáratása” miatt.

link Forrás

Korábban már több tanulmány és beszámoló is készült arról, hogy az orosz haderőben a kiskatonákat érő fizikális és verbális bántalmazás széles körben bevett „szokás”, és nem csupán a külföldi önkénteseket érinti.