Ukrajna chatbottal segít megtalálni az eltűnt orosz katonákat a hozzátartozóiknak

háború
január 10., 16:37

Ukrajna egy chatbotos szolgáltatást hoz létre, hogy az eltűnt orosz katonák hozzátartozói tájékozódni tudjanak arról, szerettük meghalt vagy fogságban van, jelentették be szerdán az ukránok.

Kijev abban reménykedik, hogy ez majd nyomást gyakorol Moszkvára, amiért egyre többen követelik Oroszországban a kormánytól, hogy adjanak információkat szeretteikről. A „Meg akarom találni” chatbot az Ukrajnában és Oroszországban is népszerű Telegram alkalmazáson belül fog működni.

A chatbot a felhasználóktól információkat gyűjt az eltűnt katonákról, és összeveti azokat az elesett, elfogott és eltűnt orosz katonák ukrán adatbázisaival. Ha pedig például megtalálnak valakit ukrán fogságban, akkor a rokon kérhet konzultációt, melynek keretében videóhívást kezdeményeznek az orosz katona azonosítása érdekében.

„Az orosz állampolgárok hivatalosan is jelentkezhetnek, hogy olyan objektív információkat szerezzenek rokonaikról, amiket az Orosz Föderáció kormányzó rezsimje eltitkol előlük” - mondta Andrij Juszov, a fogolycsere tárgyalásokkal foglalkozó ukrán GUR katonai hírszerző ügynökség szóvivője. (Reuters)