A NAV vizsgálja az Antall József Tudásközpont költéseit

belföld
január 11., 10:34

„Ön szerint szabályosan költötte el az adófizetők pénzét az Antall József Tudásközpont?” – kérdezte Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyésztől még tavaly decemberben. Kérdésének alapja a 2021 szeptemberében írt miniszterelnökségi jelentés, ami a szervezet állami támogatásainak felhasználását vizsgálta.

Antall Péter, a Tudásközpont igazgatója
photo_camera Antall Péter, a Tudásközpont igazgatója Forrás: AJTK

Polt a kérdést feljelentésként értékelte, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságához továbbított. A NAV feljelentés-kiegészítést rendelt az ügyben tavaly december 22-én. Az Átlátszó most megkérdezte a NAV-ot az ügy állásáról, hogy megtörtént-e már a feljelentés és a kiegészítés elbírálása, van-e folyamatban nyomozás az ügyben. A sok kérdésre mindössze azt írták: „Kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

A Direkt36 2021-ben mutatta be az egykori miniszterelnök fia, Antall Péter által vezetett AJTK működését, amelyet korábban csaknem ötmilliárd forinttal támogatott az Orbán-kormány az adófizetők pénzéből. „Az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is.”

Az ügy nyilvánosságra kerülése után a kormány vizsgálatot indított, ami arra jutott, hogy „a gazdálkodásuk a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, köztük olyanokat, amelyek a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”. Ezért megszüntették az AJTK állami támogatását.

A miniszter bejelentése után, az Átlátszó 2021 októberében közadatigénylésben kérte ki az átvilágítási jelentést, amit 2023 végén kapták meg. Ebben szerepel, hogy a szabálytalan költéseket rendben visszakérték és -kapták az AJTK-tól a korábbi években, viszont néhány szabályosan elszámolt költés tekintetében „arányossági kérdések merülhetnek fel”. Ezt arra értették, hogy ugyan jogszabályt nem sértett az Antall József Tudásközpont, de több esetben előfordult, hogy a „közszférában elvárt és érvényesülő mértéktartó költés” elve sérült.