Meloni akkor engedi európai pártcsaládjához csatlakozni a Fideszt, ha Orbán nem gátolja tovább Ukrajna támogatását

eu
január 11., 07:08

Giorgia Meloni meg akarja győzni Orbán Viktort, hogy ne akadályozza tovább az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatást, valamint javítsa viszonyát Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Bloomberg névtelenséget kérő forrásaira hivatkozva azt írja, az olasz miniszterelnök ezekhez a feltételekhez köti, hogy támogassa a Fidesz felvételét az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládba. A fideszes EP-képviselők azóta frakciónélküliek, hogy Orbánék 2021-ben elhagyták az Európai Néppártot.

Meloni és Orbán a 2023 szeptemberi demográfiai csúcson
photo_camera Meloni és Orbán a 2023. szeptemberi demográfiai csúcson Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Orbán a december 15-ei EU-csúcson vétózta meg az uniós költségvetés módosítását. Ezzel Ukrajna ügyét is megakasztotta, mivel a csomagnak része volt az országnak szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatás is. Az uniós állam- és kormányfők február 1-jén találkoznak újra, hogy döntésre jussanak a kérdésben.

A Politico szerint Orbán kész a kompromisszumra, azonban csak azzal a feltétellel, ha az összeget nem egyben, hanem 4 évre egyenlően elosztva, 12,5 milliárdos részletekben folyósítják. A részösszegek kiutalását pedig minden évben egyhangú Tanács-határozathoz kötné. Ez lehetőséget biztosítana neki, hogy akár évente is vétózhasson.

Az Euronews pedig úgy tudja, Orbánnak egy másik feltétele is van. Azt kéri, hogy a Covid helyreállítási alap forrásait ne 2026-ig, hanem 2028-ig lehessen lehívni. Magyarország az Európai Bizottság jogállamisági aggályai miatt egyelőre csak 920 millió eurót kapott meg a 10,4 milliárd eurós csomagjából, így fennáll a veszélye, hogy a források feloldása esetén sem tudja időben lehívni a pénzt.