„Őrült tempóban, gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal zavarták le az átadást” – mondta Iványi Gábor a bezárt iskoláik sorsáról

belföld
január 11., 06:44

„Mi azért engedtük el a dolgot, mert nem akartunk szembemenni a tantestületekkel és a szülői munkaközösségekkel. Őrült tempóban, gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal zavarták le az átadást múlt év végén” – mondta a Népszavának Iványi Gábor arról, hogy az általa vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) több vidéki iskoláját is megszüntette.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Iványi szerint a helyi református lelkészek erős kampányt folytattak azért, hogy a tantestületek és a családok kérjék a fenntartóváltást, de Maruzsa Zoltán államtitkár is azt erőltette, hogy a MET kérje az átvételt. A döntés összesen 900 gyereket érint.

Személyre szabott vallásüldözés folyik, mondta a lapnak Iványi. „Más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni.” Ennek egyik oka szerinte az, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk növekszik a szolidaritás, legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát.

A most megszüntetett iskolákat a MET annak idején nem a semmiből alapította, azok fenntartását a „helyi önkormányzatok és a tantestületek könyörgésére” átvette, így megmenekültek a bezárástól. Iványiék az eredetileg pici létszámú intézményeket felfuttatták, továbbfejlesztették gimnáziummá, beindították az esti tagozatot, ahol nem volt, ott óvodát vagy bölcsődét hoztak létre.

2011-től a kormány elvette az intézmények költségvetésének legalább 40 százalékát kitevő kiegészítő normatívát, egy idő után már a járulékokat sem tudták fizetni a munkatársak után. Elmaradásaikat az egyszázalékos felajánlásokból befolyt összegből kívánják rendezni. Mintegy 1,3 milliárd forintról van szó (beleértve az automatikusan járó költségvetési kiegészítést is), a pénznek elvileg még ebben a hónapban meg kell érkeznie, mondta Iványi.

A lelkész attól tart, hogy a most állami fenntartásba került iskolák jelenlegi formájukban és színvonalukon nem fognak megmaradni. „Nem vagyunk rózsás helyzetben, de azért nem temetem magunkat” – jellemezte a helyzetet Iványi, aki reméli, hogy a történtek nem indítanak be dominóhatást, és a MET többi iskolájában a tantestületek képesek lesznek kitartani.