Maciej Wasik volt lengyel belügyminiszter-helyettes is éhségsztrájkba kezdett a börtönben

külföld
január 11., 08:05

Szerda este Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes is éhségsztrájkba kezdett. A hírt a politikus felesége jelentette be.

A nő azt mondta, férje kötelességének érezte, hogy csatlakozzon a már szerda délelőtt óta éhségsztrájkoló Mariusz Kaminski volt belügyminiszter akciójához. Kaminski a szabadon bocsátását követelő közleményében azt írta, politikai fogolynak tartja magát.

Maciej Wasik
photo_camera Maciej Wasik Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a PiS első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás miatt ítélték el. Andrzej Duda elnök azonban 2015-ben kegyelmet adott nekik. Sokak szerint Duda határozata nem volt érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

A Legfelsőbb Bíróság 2023 júniusában érvénytelenítette az elnöki kegyelmet, és új eljárást rendelt el. Decemberben, nem sokkal a kormányváltás után a bíróság végül 2 év börtönre ítélte a két politikust.

Kaminskit és Wasikot kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában, ahol Andrzej Dudával találkoztak.

A közép-kelet-európai régióban egyébként pár héten belül másodszor éhségsztrájkolnak ellenzéki politikusok. Szerbiában öt politikus tiltakozott hasonló akcióval a szerintük elcsalt, december 17-ei belgrádi helyhatósági választás eredménye ellen. A legtovább Marinika Tepić tartott ki, aki 13 napig nem evett.

(via Reuters)