Tyúkól #7: És te hogy mondod meg a nőgyógyásznak, hogy nem oké, amit csinál, amikor le van tolva a bugyid?

Ez itt a Tyúkól hetedik adása, fontos témával, amiről a legtöbben beszélni sem szeretünk. Vendégünk Fődi Kitti, a 444 újságírója, aki cikket írt arról, mennyire van joga a nőgyógyászoknak vájkálni a nők magánéletében.

A nők többsége tisztában van vele, hogy a szexuális jellegű megjegyzések nem megengedettek egy nőgyógyászati vizsgálat során, de kevesen tudják, hogy az orvosnak mennyire van joga a nő magánéletéről kérdezni, például gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseket forszírozni. Kitti nőgyógyászok, szülésznők és jogi szakértők segítségével igyekezett megvilágítani egyfelől a nők, másfelől a nőgyógyászok oldalát, hogy értsük, mit miért tesznek, és mi az, ami nem oké ilyen szituációban.

A cikket itt lehet elolvasni.Tabusított téma ma a nőgyógyászhoz járás (ugyanúgy, ahogy bármilyen, a szexualitással kapcsolatos téma is), miközben az egészségünkről van szó. Hogyan legyünk tudatosabbak, hogyan válasszunk orvost, mit tehetünk akkor, ha vizsgálat közben olyasmi történik, amit nem szeretnénk. Ezekről is beszélgetünk.

Részletesebben:

  • 0:00 Mit és miért kérdezhet a nőgyógyász? Kell nekünk erre válaszolnunk? Mi az, ami „csak” kellemetlen, és mi az, ami már a méltóságunkat sérti? Miért nincs még gyereked? Ketyeg az óra, tiktak, de mégis vannak helyzetek, amikor ezzel a kérdéssel nagyon is fontos foglalkozni. Etikai kódex, ami vagy használatban van, vagy nincs.
  • 9:05 Azért jó lenne, ha sokkal tájékozottabbak lennénk azzal kapcsolatban, hogy mi történik a saját szervezetünkben. És egy pozitív példa: lehet ezekről a dolgokról úgy is beszélni, hogy az ne legyen kellemetlen.
  • 12:05 Ha az orvosnak tizenöt perce van arra, hogy megvizsgáljon (legjobb esetben húsz), akkor nem meglepő, ha belevág a közepébe, és nem virágnyelven kérdezget.
  • 16:40 Jó, de ha egyszer ott ülünk széttett lábakkal, nagyon nehéz jelezni, hogy „hát doktor úr, most nagyon nem oké, amit kérdezett”. Hogyan tréningezhetjük magunkat az ilyen szituációkra? Érdemes konfrontálódni? Vagy engedjük el, és menjünk máshová legközelebb? Pro tipp: hogyan találjunk olyan orvost, aki passzol hozzánk.
  • 21:57 Férfi vagy nő – az örök kérdés. És még egy sor dilemma: mindenkinek más jön be, másmilyen habitusú orvosokban tudunk megbízni. De a lényeg: ha valami nem oké, nem kell eltűrni, nem kell ragaszkodni a rosszhoz csak azért, mert kényelmesebb, olcsóbb, akármibb. Persze rettenetesen macerás új orvost találni.
  • 24:30 Tébéalapon hatalmas lutri, hogy kihez kerülünk, a magánellátásban a világ összes pénzét ott lehet hagyni. Arról nem is beszélve, hogy az sem garancia a jó ellátásra, ha fizetünk érte. És mennyien nem engedhetik ezt meg maguknak?
  • 26:32 És hányan nincsenek tisztában azzal, hogy nőgyógyászhoz járni fontos! Na de kinek kéne ezt elmondania? Az iskolákban nincs szexuális felvilágosítás, a szülők otthon feszengenek. Pedig ha valamiről, erről nagyon kéne beszélni. Tabusított téma a nőgyógyászat (is), ahogy az összes betegségünket is szeretjük elhallgatni.
  • 33:11 Ha mégis panaszt akarunk tenni, mert a nőgyógyászunk nem megfelelő módon látott el minket, hova forduljunk? Mire (nem) jó a betegjogi képviselő, és megéri-e perelni. Szó nélkül ne hagyjuk a dolgot, már csak azért se, mert hátha az orvos is tanul a hibáiból.
  • 40:02 Egy dolog, hogy mi próbálunk tisztában lenni a jogainkkal, és igyekszünk tudatosak lenni. De mi van azokkal, akik a legkiszolgáltatottabbak? Ők hogy jutnak ellátáshoz? Megannyi szociális, társadalmi, vallási, etnikai különbség, amit figyelembe kéne venni, és amikkel nem is vagyunk tisztában.
  • 47:19 Okos zárszó: mindenki menjen el nőgyógyászhoz!

Olvasnivalók még a témában:

Címlapkép: Kiss Bence/444