„Receptre írják fel a szülést, de nem foglalkoznak ezekkel a betegségekkel”

nők
2023 március 30., 10:49
  • Magyarországon minden tizedik nőnek endometriózisa van, de 60 százalékuk egészen a diagnózis felállításáig nem is hall a betegségről - pedig az esetek közel felében meddőséget okoz. A tévhitekkel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem oké.
  • A betegség főleg a 25 és 35 év közötti nőket érinti, itthon jelenleg több mint 200 ezer esetről tudunk, a diagnosztizálás is műtéttel zajlik. Egy-két endometriózis-specialistát és egy maroknyi nőgyógyászt leszámítva sok hazai orvos sem ismeri vagy ismeri fel. Ők jellemzően az idősebb generáció tagjai.
  • Szégyen, tabuk, tudatlanság, fájdalom, lelki nehézségek, hosszú évek diagnózis nélkül, és még több a kórházi várólistán - ezekről számolnak be a legtöbben. Így lenne ez akkor is, ha nem nőgyógyászati betegségről lenne szó?
photo_camera Fotó: Margarita Zueva / Unpslash

Habár az orvosok betegségnek nevezik, sokan azt mondják, könnyebb az endometriózisra egy „dologként” tekinteni, amivel foglalkozni kell. Gyógyítani ugyanis nem lehet, ahogy megelőzni sem: a kialakulásának pontos okát sem ismerik. Az Ezerarcú Endometriózis projektben megszólaló nők szerint a menstruációt és a szexualitást átszövő tabuk és a folyamatos teljesítési kényszer miatt jöhetett létre az az állapot, hogy az érintettek akár hét-tizenöt évet - a fővárosban ez az utóbbi időben négy évre csökkent - is végigszenvedhetnek, vagy lehetnek teljesen tünetmentesek, mire kiderül: endometriózisuk van. És akkor fenekestül felfordul az életük.

Fogamzásgátló, extrém durva diéta, terápia, teljes életmódváltás. Párkapcsolati válság, depresszió, műtétek sora, rossz diagnózis, vajúdással felérő fájdalom. A kampányban részt vesz olyan fiatal nő, aki 22 évesen már két műtéten van túl, és akinek azt mondták, ha 25 éves koráig nem szül, lehet, hogy sosem lehet gyereke; van, aki hiába szeretett volna, egyszerűen nem tudott teherbe esni; és néhányan még mindig keresik a megoldást, hogyan küzdjenek meg a menstruációjuktól akár teljesen független, néha elviselhetetlen fájdalmakkal. De mind ragaszkodnak hozzá:

ők nem áldozatok.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.