Tabukat döntöget, vagy még szexistábbá tesz a menstruációs szabadság?

POLITIKA
2022 szeptember 20., 04:06
comments 42
  • Szeptember elsején fogadta el Terézváros képviselő-testülete a javaslatot, hogy az önkormányzati cégeknél havonta egy extra szabadnapot kaphassanak azok a nők, akiknek fájdalmas a menstruációja.

  • A menstruációs szabadság kérdése még a nők és nőjogi aktivisták körében sem egyértelmű: vannak, akik megbélyegzéstől, mások visszaélésektől tartanak. És vannak, akik szerint éppen a tabuk ledöntésében van szerepe.

  • A menstruáció nem betegség, hanem élettani jelenség, de a tünetek átmenetileg munkaképtelenné is tehetnek. Így megillethetik bizonyos extra jogok azt, aki menstruál.

Az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél havonta egy extra fizetett szabadnapot kaphatnak azok a nők, akiknek fájdalmas a menstruációja - jelentette be szeptember elsején Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Facebook oldalán.

Dysmenorrhea - így nevezik azt a tünetegyüttest, amikor a menstruáció fájdalommal, erős vérzéssel, fáradtsággal, egyeseknél migrénnel, hányingerrel, hányással, hasmenéssel és akár ájulással is jár. Egy kutatás szerint a menstruáló nők több mint 84 százalékának ismerősek ezek a tünetek, és legalább 43 százalékuk küzd fájdalmakkal minden egyes menstruációkor. Egy 42 879 nővel készült felmérésében pedig minden harmadik válaszoló mondta, hogy a menstruációja alatt nem képes ellátni a mindennapi feladatait.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.