Tabukat döntöget, vagy még szexistábbá tesz a menstruációs szabadság?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
szeptember 20., kedd 4:06
43
  • Szeptember elsején fogadta el Terézváros képviselő-testülete a javaslatot, hogy az önkormányzati cégeknél havonta egy extra szabadnapot kaphassanak azok a nők, akiknek fájdalmas a menstruációja.

  • A menstruációs szabadság kérdése még a nők és nőjogi aktivisták körében sem egyértelmű: vannak, akik megbélyegzéstől, mások visszaélésektől tartanak. És vannak, akik szerint éppen a tabuk ledöntésében van szerepe.

  • A menstruáció nem betegség, hanem élettani jelenség, de a tünetek átmenetileg munkaképtelenné is tehetnek. Így megillethetik bizonyos extra jogok azt, aki menstruál.

Az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél havonta egy extra fizetett szabadnapot kaphatnak azok a nők, akiknek fájdalmas a menstruációja - jelentette be szeptember elsején Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Facebook oldalán.

Dysmenorrhea - így nevezik azt a tünetegyüttest, amikor a menstruáció fájdalommal, erős vérzéssel, fáradtsággal, egyeseknél migrénnel, hányingerrel, hányással, hasmenéssel és akár ájulással is jár. Egy kutatás szerint a menstruáló nők több mint 84 százalékának ismerősek ezek a tünetek, és legalább 43 százalékuk küzd fájdalmakkal minden egyes menstruációkor. Egy 42 879 nővel készült felmérésében pedig minden harmadik válaszoló mondta, hogy a menstruációja alatt nem képes ellátni a mindennapi feladatait.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt