Zelenszkij hivatalvezetője is találkozik Szijjártóval Ungváron

POLITIKA
január 11., 13:16

Szijjártó Péter csütörtökön jelentette be, hogy magyar-ukrán külügyminiszteri találkozóra kerülhet sor Ungváron január 29-én. A magyar külügyminiszter tájékoztatása szerint az a terv, hogy ott majd „az elejétől a végéig áttekintik Dmitro Kulebával a magyar-ukrán kétoldalú együttműködés kérdéseit, és megvizsgálják, hogy a felső szintű ülés segíthet-e a kapcsolatok előremozdításában”.

A közleményben azt is írta Szijjártó, hogy Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével is „szívesen leül tárgyalni”, de onnan még nem érkezett javaslat időpontra.

Megkerestük az ukrán külügyminisztériumot, ahonnan Oleg Nikolenko, a szóvivő válaszolt. Azt írja, az ő hivatalukban már be van tervezve az ungvári találkozó, amiről Szijjártó pár órával ezelőtt még feltételes módban írt. Tájékoztatása szerint pedig nem csak Dmitro Kuleba külügyminiszter, hanem Andrij Jermak is ott lesz.

„A találkozó legfontosabb témái között szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójának megszervezése. Minderre annak érdekében kerül sor, hogy előremozdítsunk az Ukrajna számára fontos Európai Uniós döntéseket és fejlesszük a kétoldalú kapcsolatainkat” – írja Nikolenko a 444-nek.Arról, hogy az ukrán és a magyar külügyminisztérium leszervezi a két ország vezetőinek tárgyalását, az év végi sajtótájékoztatóján beszélt Orbán. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője pedig december 28-án azt írta, hogy jól haladnak az egyeztetések Szijjártó Péterrel, és a két vezető találkozója a közeljövőben létre is jöhet.

Zelenszkij és Orbán Buenos Airesben.
photo_camera Zelenszkij és Orbán Buenos Airesben. Fotó: ALEJANDRO PAGNI/AFP

Az elmúlt években Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor csak nemzetközi fórumokon akadtak össze, ahogy legutóbb például az argentin elnök beiktatásán, de kétoldalú találkozójuk eddig nem volt, pedig folyamatosan üzengetnek egymásnak.