Alakulgat Orbán és Zelenszkij találkozója

háború
2023 december 29., 07:17

Az elmúlt években Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor csak nemzetközi fórumokon akadtak össze, ahogy legutóbb például az argentin elnök beiktatásán, de kétoldalú találkozójuk eddig nem volt, pedig folyamatosan üzengetnek egymásnak. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője most azt írta, hogy jól haladnak az egyeztetések Szijjártó Péterrel,

és a két vezető találkozója a közeljövőben létre is jöhet.

link Forrás

Ugyanerről a megbeszélésről Szijjártó Péter annyit közölt: „A folyamatos magas szintű párbeszéd fenntartása fontos, mert az reményt ad arra, hogy javítani tudjuk kapcsolatainkat, márpedig mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legjobb együttműködést tartsuk fenn minden szomszédunkkal. Békepárti álláspontunkon természetesen nem változtatunk, de várakozással tekintek januári személyes találkozásunk elé, mert ott lehetőségünk lesz a legfeszítőbb kétoldalú kérdések megvitatására.” Ő az Orbán-Zelenszkij találkozót nem említette.

Ugyanakkor Orbán a múlt heti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy elfogadta Zelenszkij tárgyalási ajánlatát. Abban maradtak, hogy az ukrán és a magyar külügyminisztérium leszervezi a tárgyalást.

A következő uniós csúcs január végén vagy február elején lehet, az ukrán elnök valószínűleg addig igyekszik meggyőzni Orbánt, hogy ne vetózza meg az EU 50 milliárd eurós támogatását. Amikor Orbán a decemberi csúcson keresztbe feküdt az Ukrajnának szánt segélynek, azt írta: „Jövőre visszatérünk ezekre az ügyekre az Európai Tanácsban, ha rendesen elő lesznek készítve.” De a magyar miniszterelnök az új ukrán nyelvtörvénnyel sem elégedett, valamint arról is lenne mit beszélniük, hogy miért utalt pénzt a magyar pénzügyminisztérium 100 millió forintot Zelenszkij politikai ellenfelének, Petro Porosenkónak.