Az ukrán Korrupciómegelőzési Ügynökség azt állítja, az Orbán-kormány több száz millió forintot utalt a volt ukrán elnöknek

POLITIKA
2023 december 21., 15:38

Petro Porosenko hazaárulással megvádolt volt ukrán államfő és az Európai Szolidaritás párt vezetője több mint 37 millió hrivnyát kapott a magyar kormánytól az Orbán Viktorral való tervezett találkozója előestéjén, áll az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség honlapján, amiről az ukrán UNIAN hírügynökség számolt be.

A nemrég meggyanúsított volt ukrán elnök állítása szerint lengyelországi tárgyalásait követően az Egyesült Államokba utazott volna, azonban egy általa elhallgatott Orbán Viktorral való találkozó miatt nem engedték külföldre. Az indoklás az volt, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az orosz titkosszolgálatok eszközként használják fel Porosenkót. A magyar kormány először csak simán nem cáfolt, később Szijjártó Péter megerősítette, hogy Porosenko valóban Orbánnal találkozott volna.

A milliárdos oligarcha-exelnök a donbasszi illegális szénvásárlási ügy harmadik gyanúsítottja, az ukrán hatóság hazaárulással és terrorista szervezetek támogatásával vádolja. Szabadlábon védekezhet.

Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt, még 2016-ban.
photo_camera Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt, még 2016-ban. Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az UNIAN beszámolója szerint Porosenko idén két forrásból is kapott pénzt, az egyik és egyben legfontosabb a magyar Pénzügyminisztérium volt, ahonnan összesen 37 104 440 hrivnyát - több mint 343 millió forintot - kapott. Az ügynökség oldalán megjelent beszámoló szerint a magyar kormány egy héttel a tervezett utazás előtt utalta át a pénzt a politikusnak.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Pénzügyminisztérium sajtóosztályát, ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

A hír megjelenése után Porosenko pártja, az Európai Szolidaritás manipulatívnak és „kontextusából kiragadtnak” nevezte az információt. Szerintük a pénz állami és vállalati kötvényekből származó bevétel, amit az exelnök megbízott brókerei közvetítenek.

Porosenko téma volt a csütörtöki kormányinfón is, a Magyar Nemzet kérdezte Orbán Viktort a témában, aki elmondta: érthető, hogy nem engedték találkozni vele a volt ukrán államfőt, mert Ukrajna háborúban áll, ilyenkor rendkívüli szabályok érvényesülnek.