Peking a tajvani választás eredményéről: Nem számít, úgyis egyesülni fogunk

külföld
január 14., 06:35

Szombaton eldőlt, hogy a nyolc éve hatalmon lévő Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje, az eddigi alelnök Lai Csing-te nyerte az elnökválasztást Tajvanon,, és mivel a DPP-vel 2016 óta nincs semmiféle kommunikációs kapcsolata a Tajvant saját részének tekintő Kínának, várható volt, hogy nem fogják lelkesen fogadni az eredményt.

A DPP szimpatizánsai a választás estéjén
photo_camera A DPP szimpatizánsai a választás estéjén Fotó: JIMMY BEUNARDEAU/Hans Lucas via AFP

Így is lett, estére a kínai Tajvani Ügyek Irodája (ami Kínában belügyi hivatalnak számít) szóvivője, Csen Pinhua értékelte a választásokat, aki elmondta, hogy az elnök- és parlamenti választás Tajvanon megmutatta, hogy a DPP nem képviseli a mainstream közvéleményt a szigeten. Csen alighanem arra utalt, hogy míg az elnökválasztást meglehetősen simán nyerte Lai, addig a parlamenti választáson a legnagyobb párt az ellenzéki Kuomintang lett, egy hellyel többet megszerezve, és nyolc hely jutott az újonnan induló Tajvani Néppártnak is, így a leendő kormánynak sok tárgyalásra és kompromisszumra lesz majd szüksége az előrehaladáshoz. Tajvanon amúgy extrém hosszú ideig tart a kormányalakítási időszak, az új kormány csak május közepére fog felállni.

Csen hozzátette azt is, hogy a választás nem fogja befolyásolni az alapvető felállást és fejlődési trendeket a szorosbeli kapcsolatokban, és nem fogja eltéríteni a Tajvani-szoros mindkét partján élő honfitársak közös törekvését a szorosabb kapcsolatok kialakítására és nem fogja tudni akadályozni Kína újraegyesülésének elkerülhetetlen folyamatát.

Elmondta még, hogy Peking a jövőben is együtt fog működni a releváns politikai pártokkal, csoportokkal és emberekkel Tajvanról, hogy előmozdítsák a szoroson belüli együttműködést, terjesszék a kínai kultúrát, elősegítsék a szoros békés fejlődését, és persze a nemzeti egyesülést is.

A tajvani választást felvezetendő helyszíni riportban írtunk a kampányról, illetve Kína szerepéről, érdemes azt is elolvasni.